Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GPBiH: Nikakvog incidenta nije bilo, niti je Čovića iko vrijeđao

covic-gp

Nakon napisa medija u vezi s navodnim incidentom na Međunarodnom aerodromu Sarajevo prilikom povratka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića letom iz Beča 5. septembra ove godine, Ured za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu Granične policije BiH, u saradnji s Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH provjerio je sve objavljene informacije, te je utvrđeno kako nijedan policijski službenik Granične policije BiH nije u komunikaciji sa drugom osobom vrijeđao niti u ružnom kontekstu spominjao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, što je potvrdila i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela čiji se pripadnik također navodi u tekstovima.

Nije došlo do ugrožavanja ili umanjivanja sigurnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i članova izaslanstva

Kako je priopćeno iz Granične policije BiH, ta je institucija, prilikom povratka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, u cijelosti postupila prema zahtjevu Sekretarijata Predsjedništva BiH, što podrazumijeva i odobravanje pristupa generalnom sekretaru Predsjedništva BiH sigurnosnoj zoni ograničenog pristupa na aerodromu.

Generalni sekretar, koji je dočekivao izaslanstvo, bio je u stalnoj komunikaciji s rukovodiocem Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo.

Toga dana jedan od pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela usmeno je zahtjevao pristup sigurnosnoj zoni aerodroma, što mu nije dozvoljeno, jer za to nisu bili ispunjeni propisani uslovi.

“Istovremeno ističemo kako Granična policija BiH nije odbila postupiti prema bilo kojem zahtjevu Sekretarijata ili Službe za protokol Predsjedništva BiH u vezi sa osiguranjem VIP tretmana članovima izaslanstva. Pripadnici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo u ovom slučaju profesionalno i odgovorno su poduzeli sve potrebne mjere neophodne za brz, nesmetan i siguran ulazak u BiH predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i članova izaslanstva. S obzirom na ozbiljnost navoda u tekstovima, ističemo da je Granična policija BiH od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH tražila da se izvrši provjera navoda, nakon čega je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela potvrdila da na MAS-u 5. septembra 2015. godine nije došlo do ugrožavanja ili umanjivanja sigurnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i članova izaslanstva, te da nije vođen neprimjeren razgovor između policijskih službenika dviju policijskih agencija”, stoji u priopćenju.