Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bakir Izetbegović: SBB je alternativa, ali i povratak DF-a je moguć

bakir izetbegovic auto

Nakon višesatne sjednice Kolegija SDA predsjednik te stranke Bakir Izetbegović kazao je da se sutrašnji sastanak sa HDZ-om dugo priprema, i da bi on trebao dati jedan novi impuls i riješiti neke nesporazume na nivou Vijeća ministara i na niovu federalne Vlade.

– U vezi Vlade FBiH tragaćemo za novom koalicijom, jer nam je potrebno 50 ruku u Parlamentu FBiH, pa će to biti dvije glavne teme. Kada je u pitanje SBB i sastanci s Draganom Čovićem, oni nikada nisu bili bez prethodnih dogovora sa mnom. Dakle, forsiranja ili neki dogovori meni i SDA-u iza leđa se nisu dešavali. Mi smo tragali za alternativama – kaže Izetbegović.

On je dodao da SBB jeste alternativa, ali i da su alternativa oni koji prihvataju evropski put BiH, koji žele dati doprinos ubrzanom reformskom procesu, koji žele doprinjeti da prestanu jalovi konflikti u BiH.

– I povratak DF-a je alternativa, nikome vrata nisu zatvorena. SDA će nastupati kao blok, nećemo ostaviti A-sda i SBiH s kojima smo počeli. Volio bih da je to i BPS, samo oni imaju neke zahtjeve koji se ne daju brzo ispuniti, ali SBiH i A-sda će biti uz SDA – istakao je Izetbegović.

Na pitanje da li će i kada doći do susreta delegacija SBB-a i SDA-a Izetbegović je kazao da to ne bi mogao prognozirati.

– Ne mogu da predvidim reakcije Fahrudina Radončića i SBB-a. Za sada razmjenjujemo javne poruke u smislu da je potrebno prestati sa konfliktima, da je potrebno dati doprinos integracijskim procesima, stabilizaciji prilika, reformskim procesima, pa vidjet ćemo – dodao je Izetbegović.