Kran pao u Mekki, ima poginulih i povrijeđenih

kran mekka12

Svjetski mediji javljaju da je u Mekki u Saudijskoj Arabiji pao kran, a ima poginulih i povrijeđenih, prenosi novinska agencija Patria.

Dizalica je bila postavljen u blizini Haremi-šerifa, najsvetijeg mjesta za muslimane koji okružuje Kabu, a kako javlja AFP poginulo je više od 60 ljudi. Prema pisanju Reutersa, postoji više od 80 povrijeđenih, a pozivaju se na Saudijsku civilnu zaštitu.

Kako su za Patriju potvrdili neki od naših građevinara koji rade u Mekki, a rade na izgradnji harema niko od bh. državljana građevinara nije povrijeđen

Pojedini mediji navode da među poginulima i povrijeđenima ima i budućih hadžija koji ovih dana pristižu u Meku da bi obavili hadž.

Ishak Ahmetović, koji se trenutno nalazi u Saudijskoj Arabiji napisao je da je kran u Mekki bio težak nekoliko tona.

– Pad je prouzrokovan velikim vjetrom, danas je u mekkanskom Harremu usmrtio nekoliko života. Većina su bile osobe koje su došle ove godine na hadž i u tom trenutku kada je kran pao obavljali su svoju umru i jili na Sa'ju izmedju Saffe i Merwe, gdje se je ujedno i strovalio ovaj Kran težine nekoliko tona, koji je prilikom pada probio cijelu jednu betonsku etažu unutar samog Harrema – napisao je Ahmetović.

kran mekka1
Kranovi Mekka

Svi su prilazi blokirani i veliki je broj Hitnih pomoći na terenu. za sada još nije poznato čiji su sve državljani stradali u ovoj nesreći.

Kako su za Patriju potvrdili neki od naših građevinara koji rade u Mekki, a rade na izgradnji harema niko od bh. državljana građevinara nije povrijeđen.

– Najveći broj naših ljudi rade kao električari – kazali su nam iz Mekke.

I bh. hadžije su dobro, jer su svi u Medini, a niko od njih još uvijek nije krenuo ka Mekki.