Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Gračaničko keranje” dobija prostor za stalnu postavku radova

Azemina Ahmedbegovic Gracanicko keranje

Oko 300 žena iz Udruženja ˝Gračaničko keranje˝ promovira vrijednosti ručnog rada, a povodom desetogodišnjice djelovanja, Općina Gračanica na poklon će im sutra predati ključeve stare kuće Mare Popović, koja je nacionalni spomenik BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Imamo u vidu da ove vrijedne žene Gračanicu promoviraju na svakom koraku, te smo odlučili pokloniti im kuću, u kojoj će biti stalna postavka radova. Na taj način želimo oživjeti ovaj nacionalni spomenik, u koji ćemo nastojati dovoditi sve delegacije koje budu u posjeti ovoj općini. Kuća se nalazi u naselju Varoš, u centru grada˝, izjavila je na današnjoj konferenciji za medije Dženana Tukolj iz Općine Gračanica.

Azemina Ahmedbegović, predsjednica Udruženja ˝Gračaničko keranje˝, izjavila je da se povodom prve decenije rada organizira i manifestacija ˝Međunarodni dani keranja i čipkarstva˝, na kojoj će učestvovati izlagači iz Srbije, Sandžaka, Crne Gore, Turske, Hrvatske i Švedske.

˝Ova manifestacija i poklon koji ćemo dobiti od Općine pečat su našeg dosadašnjeg rada i novi početak budućih ideja i realizacija. Pravimo važne priče za njegovanje naše kulturne baštine, a gračaničko čipkarstvo prepoznato je na međunaroj sceni. Putujući u zemlje regiona posebno smo oduševljeni time koliko države vode računa o čipkarstvu˝, navela je Ahmedbegović, dodajući da je i međunarodni dvodnevni susret koji počinje sutra, izvrsna prilika da se zainteresirani upoznaju sa specifičnostima čipki karakterističnih za zajednice u kojima su nastale.

Zaključujući da se čipka stvara umijećem i maštom, Ahmedbegović je najavila da će se u subotu u 10 sati u zgradi Općine Gračanica održati konferencija o temi ˝Kera – čipka kao nematerijalno kulturno naslijeđe: očuvanje, promocija i korištenje˝, tokom koje će biti govora i o UNESCO-ovoj zaštiti keranja.

Inače, gračaničko keranje ima geografsku oznaku i predstavlja intelektualno vlasništvo, a članice ovog udruženja osmislile su i “Srebrenički cvijet”, simbol stradanja Bošnjaka u genocidu, u julu 1995. godine.