Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grad Sarajevo stipendira 115 srednjoškolaca

BiH

stipendije

U okviru obilježavanja Dana Grada Sarajeva (6. april) danas je podijeljeno 115 stipendija za učenike srednjih škola s područja četiri gradske općine.

Gradonačelnik Abdulah Skaka izjavio je da su stipendije dobili svi srednjoškolci koji su aplicirali na Javni poziv objavljen od Grada Sarajevo, a radi se o vrijednim učenicima.

– Prednost su imali učenici srednjih stručnih škola jer ih želimo potaknuti u namjeri za stručno osposobljavanje – naglasio je.

Na svečanom uručenju u Vijećnici gradonačelnik je stipendistima poručio da se trude, vrijedno rade, vjeruju u sebe i nikad ne odustaju, pa onda ni rezultati neće izostati.

Uime stipendista zahvalili su Anida Nezović učenica Prve bošnjačke gimnazije i Haris Fočo iz Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn. Stipendije su, kažu, za njih dodatni motiv za rad ali i obaveza da budu još bolji.

Pomoćnica gradonačelnika Grada Sarajeva za obrazovanje, kulturu i sport Amina Deljković pojasnila je na svečanosti da su stipendije finansirane iz budžeta Grada Sarajeva, a komisija koju je formiralo Gradsko vijeće vršila je odabir po utvrđenim kriterijima. Da bi svi koji su aplicirali i dobili stipendije izdvojen je i određeni iznos novca iz rezervi gradonačelnika.

Gradska uprava već treću godinu zaredom stipendira učenike, a namjera im je nastaviti s tom praksom poticanja učenika u njihovom radu.