BiH

na skakin prijedlog

Grad Sarajevo usvojio Prvu rezoluciju

25/06/2020

U obrazloženju je navedeno da su danas na domaćoj, regionalnoj i globalnoj sceni prisutne manifestacije šovinističkih i diskriminirajućih ideologija i politika, te, stoga, Rezolucijom Grad Sarajevo institicionalno podiže svoj glas i osuđuje svaki pokušaj promocije i rehabilitacije istih

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je, na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake, usvojilo Prvu rezoluciju Grada Sarajeva, kojom potvrđuje povijesnu opredijeljenost Sarajeva kao bosanskohercegovačkog, demokratskog, antifašističkog, multikulturnog, multikonfesionalnog i kosmopolitskog grada.

U obrazloženju je navedeno da su danas na domaćoj, regionalnoj i globalnoj sceni prisutne manifestacije šovinističkih i diskriminirajućih ideologija i politika, te, stoga, Rezolucijom Grad Sarajevo institicionalno podiže svoj glas i osuđuje svaki pokušaj promocije i rehabilitacije istih.

Prva rezolucija Grada Sarajeva, poput Prve sarajevske rezolucije iz 1941. godine, koja je donesena u teškom i neizvjesnom vremenu, potvrđuje kontinuitet opredijeljenosti za ideje antifašizma, slobode i jednakopravnosti, kao i otpora nasilju, podjelama i diskriminaciji svih oblika.

Ovim se Grad Sarajevo na institucionalan način pridružio svim onim hrabrim pojedincima i grupama koje danas širom svijeta protestuju i dižu svoj glas protiv rasne diskriminacije i oživljavanja ideologija fašizma i nacizma.

Sarajevska rezolucija ima specifičnu važnost zbog historijskog simbola ‘grad – heroj’, koji je pobijedio najdužu opsadu i koji je postao svjetski simbol mira, slobode i suživota različitosti, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

U tekstu Rezolucije Grad Sarajevo također poziva nadležne institucije u BiH da na 75. godišnjicu oslobođenja Sarajeva i trećeg zasjedanja ZAVNOBIH-a, 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, bez odlaganja donesu propise kojim će se zabraniti javno negiranje genocida u Srebrenici, isticanje fašističkih simbola i slavljenje ratnih zločinaca.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.