Uhapšeno 13 osoba

Izvedena opsežna akcija “Bure”, zaplijenjena droga vrijedna 500.000 KM (FOTO)

ak

Zaplijenjeno je 50 kilograma marihuane, veći iznos novca za koji se pretpostavlja da je pribavljen prodajom narkotičkih sredstava, tri putnička vozila, veliki broj mobilnih telefona i kartica, te oprema za distribuiranje i konzumiranje droga

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) su u opsežnoj akciji kodnog naziva “Bure” lišili slobode 13 osumnjičenih osoba za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

Zaplijenjeno je 50 kilograma marihuane, veći iznos novca za koji se pretpostavlja da je pribavljen prodajom narkotičkih sredstava, tri putnička vozila, veliki broj mobilnih telefona i kartica, te oprema za distribuiranje i konzumiranje droga.

-Izvršeni su pretresi na 20 lokacija u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši. Slobode je lišeno osam lica iz Bihaća, jedno iz Cazina, te četiri osobe iz Velike Kladuše. Vrijednost zaplijenjene droge u uličnoj prodaji je oko 500.000 KM. Kodni naziv ‘Bure’ je određen s obzirom da je svim aktivnostima prethodio pronalazak bureta u kojem je bilo 18 paketa marihuane i određeni iznos novca. Sama akcija je detaljno planirana i provođena nekoliko mjeseci, a realizirali su je pripadnici Sektora kriminalističke policije USK, Jedinice za specijalističku podršku, te službenici policijskih stanica u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši – izjavila je načelnica Sektora kriminalističke policije USK-a Snježana Galić.

Komesar Policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić naglasio je kako je ovo uspješan epilog samo prvog dijela akcije, koja je usmjerena na suzbijanje proizvodnje i distribuiranja narkotičkih sredstava u ovom dijelu BiH.

-Najvažnije je da smo uspješno završili prvi dio akcije, odnosno da je višemjesečna akcija besprijekorno provedena u potpunoj tajnosti. Još jednom smo dokazali kako se možemo nositi sa svim izazovima, jer smo uporedo imali nekontrolirani priliv migranata i povećani obim posla zbog pandemije koronavirusa. Nastavljamo sa planiranim operativnim aktivnostima i provjerom određenih indicija i informacija s terena – dodao je policijski komesar Koričić.

Sve privedene osobe i zaplijenjeni dokazni materijal predani su Kantonalnom tužilaštvu USK-a na dalje postupanje.