Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građana Sarajeva se okupili na igralištu na kojem je poginuo dječak

BiH

aa_picture_20151011_6497170_web

Više do 300 građana Sarajeva okupilo se danas na igralištu Osnovne škole “Skender Kulenović” u naselju Dobrinja, gdje je prije sedam dana život izgubio 12-godišnji Salih Pačariz.

Noseći transparente, majice sa Salihovim likom i cvijeće, njegovi vršnjaci odali su počast stradalom prijatelju.

aa_picture_20151011_6497161_web

Među njima je bila i Ema Šehić koja je istakla kako nije vjerovala da bilo ko može nastradati tokom igre na igralištu koje je napravljeno samo za djecu.

“Salih je bio povučen dječak, dolazio je samo da se igra, i radi te igre je završio tragično. Mi smo došli ovdje da pozovemo da imamo sigurno igralište, da preživimo, jer mi smo djeca i pred nama je život. Želimo bolje igralište, da dođemo i znamo da nam se neće ništa desiti. Strah nas je doći sada ovdje, mi smo do prošle sedmice mislili da je ovo igralište na kojem nam se ne može ništa desili, ali zapravo, Salih je došao, dao gol i završio je tragično. Dogovorili smo se da više ne dolazimo nikako na igralište”, kazala je Ema.

aa_picture_20151011_6497163_web

Prema njenim riječima, djeca i građani Dobrinje zahtijevaju od nadležnih da utvrde čija je odgovornost Salihova pogibija. On je stradao tokom igre, kada je na njega pao gol. Nedugo nakon tragičnog događaja, gol je uklonjen, a ustanovljeno je kako nije bio adekvatno pričvršćen.

Sigurnost na dječijim igralištima traži i Salihova vršnjakinja Merima, koja je kazala kako je sada kod sve djece u naselju prisutan strah tokom boravka na školskom u dvorištu.

“Salih je bio jako fino dijete, žao mi je što se ovo desilo, jer on se samo igrao. Moglo se svima nama ovo desiti, jer smo više puta bili kod tog gola. On je bio tako dobro dijete. Iskreno, ne smijem više prići golu, nigdje, jer se bojim da će se to srušiti i voljela bih da se nešto poduzme u vezi s tim. Mnogo novca se troši na neke druge stvari, mislim da je mnogo bitnije da djeca ostanu živa, jer ipak, mi se samo igramo i želimo se družiti, ali bojimo se”, kazala je Merima.

aa_picture_20151011_6497169_web

Neformalna grupa građana “Dobrinjska inicijativa” poručila je da traže hitno zatvaranje svih igrališta i sportskih terena koji nisu sigurni za igru.

“Mi imamo zahtjeve i očekujemo da nadležni na njih odgovore. Poruka kroz sve njih je da se uradi prevencija, da se ozbiljno shvati situacija, da se ovo nikome ne ponovi, nijednom djetetu”, kazala je za AA jedna od ogranizatorica današnjeg okupljanja, Sanela Demić.