Građani BiH odmaraju na Maldivima i Šri Lanci

BiH

maldivi

Stanovnici zemalja Balkana, koji su ove godine ljeto proveli van zemlje, najviše su se odlučivali za putovanja u Tursku, Španiju, Grčku i Italiju pokazuju istraživanja Anadolu Agency (AA).

Građani Bosne i Hercegovine koji su ove godine ljetovali van zemlje najviše su birali jadransko primorje kao i Španiju i Tursku.

Fatima Jašarević, direktorica jedne od poznatih sarajevskih turističkih agencija, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) je izjavila da se građani BiH ove godine za odmor najviše odlučuju u Španiju, Tursku, ali i na destinacijama poput Šri Lanke i Maldiva.

“Najjeftiniji aranžaman je hotelu u Orebiću po cijeni od 36 KM ili 18 eura, po osobi za polupansion. Ove godine smo tu premašili kapacitet. Mi smo pokrili i sve hotele na Jadranu, a cijene se kreću od 50 eura pa na više. Ove godine imamo i crnogorsko primirje gdje su cijene jeftinije nego u Hrvatskoj”, rekla je Jašarević.

Napominje kako je značajan broj građana BiH koji se odluče da ljetuju van zemlje tradicionalno biraju Tursku, posebno ljetovališta Kemer, Bodrum i Belek.

“Potražnja za Turskom je nekako konstantna posljednjih deset godina, a cijene variraju od 700 KM ili 358 eura za sedam dana do 5.000 KM ili 2.556 eura, za super de lux. Imamo u ponudi i Egipat, a cijene su od 800 -900 KM, odnosno od 409 -460 eura pa do 3.000 KM, ili 1.533 eura”, kazala je direktorica Jašarević.

Osim toga, napominje kako u ovogodišnjoj ponudi imaju i daleke ture poput Andaluzije, Moskve, Dubaija, Šri Lanke i Maldiva.

Napominje kako se ove godine ne osjeti neka veća finanijska kriza među građanima koji odlučuju da putuju van Bosne i Hercegovine.

“Broj putnika kod nas je nekako na istom nivou. Ne osjeti se neka kriza o kojoj se toliko govori. Na koji način se putnici snalaze ne znamo. Neki uzimaju i interne kredite kod banaka, a mi u agenciji im pomažemo oko plaćanja”, objasnila je Jašarević.

Značajan broj građana BiH, koji su putovali ove godine, ipak su odlučili da ljeto provedu na moru u Neumu, hrvatskom i crnogorskom primorju.

– Albanci ove godine najviše ljetuju u Turskoj i Grčkoj –

Prema jedne turističke agencije iz Tirane, stanovnici Albanije koji su ove godine godišnji odmor proveli van zemlje najviše su putovali u Tursku i Grčku.

Najniže cijene ljetnih aranžamana za Tursku su iznosile 299 eura po osobi, a za Grčku 199 eura, dok su se najviše cijene oko 2.500 eura na obje turističke destinacije. Osim Turske i Grčke, manji broj građana Albanije ovoga ljeta odmor je provelo u Italiji.

Prema podacima jedne turističke agencije iz Beograda, građani Srbije koji ljetuju van zemlje ovoga ljeta su se najviše odlučivali za putovanja u Tursku, Grčku i Španiju.

“Ove godine najviše naših građana je putovalo u Tursku, Grčku i Španiju na odmor. Cijene za Tursku su se kretale već od 390 eura po osobi pa do 3.000 eura za deset dana. U ponudi je Grčka od 299 do 2.000 eura”, rekli su iz ove turističke agencije.

Osim ovih zemalja, značajan broj Srbijanaca ovoga ljeta je boravio i u Italiji, na Kipru i u Crnoj Gori.

Hrvati ostaju na moru u domovini

Iz jedne turističke agencije u Zagrebu su naveli kako značajan broj stanovnika Hrvatske ove godine ljetuje na primorju u domovini.

“Veliki broj njih ostaje ovdje u Hrvatskoj. Cijene aranžamana na hrvatskom primorju se kreću od 170 do 1.100 eura. Najpopularniji su Lošinj, Opatija, Lovran i otok Hvar”, rekli su iz ove agencije.

Napomenuli su kako značajan broj građana Hrvatske koji ljetuju vani putuje u Italiji i Španiju.

Prema podacima jedne turističke agencije u Podgorici, građani Crne Gore ovoga ljeta su najviše ljetovali u Grčkoj, Italiji i Španiji.

“Od ponuda koje smo mi imali ovoga ljeta najviše se išlo u Grčku, Italiju i Španiju”, naveli su u ovoj turističkoj agenciji.

Cijene se kreću od 269 eura za aranžman od deset dana po osobi u Grčkoj do, naprimjer, do boravka u Veneciji od četiri dana koji košta 360 eura. Aranžman za Andaluziju u trajanju od šest dana košta 615 eura.