Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani okupirali skladište zaplijenjene robe u Banjoj Luci

skladiste-uio-bl444

Centralno skladište Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Banjoj Luci jučer je bilo puno kao šibica robe, te posjetilaca koji su razgledali izloženu ponudu zaplijenjene robe, ali je mnogima motiv bila puka radoznalost, a ne da nešto i kupe.

U ponudi je bilo svega: od odjeće i obuće, kreveta, komoda, pa do automobila, motora, raznih mašina, bijele tehnike i drugih. Cijene proizvoda bile su više nego šarolike. Tako je pojedinačna početna cijena HP, Samsung i Siemens monitora iznosila 20 KM. Ženske majice su se mogle naći već od šest KM, ali problem je za sve osim trgovce bila činjenica da je u paketu (LOT), između ostalog, bilo 300 majica koje se moraju kupiti zajedno.

Gaće, potkošulje i grudnjaci su koštali od jednu do 2,5 KM. Za one istančanijeg ukusa, jedan LOT je imao samo poznate marke, pa su odijela Hugo Boss 200 KM, košulje Polo 30 KM, hlače Jacob Cohen 50 KM, ali naravno trebalo je da se kupi više komada. “Mislili smo ovdje naći nešto povoljno, ali smo se razočarali. Ništa se ne može kupiti na komad. Nije ovo za nas obične ljude, već za trgovce i one koji će poslije zaraditi na tome šta kupe”, kazao je Marko Popović, jedan od mnogobrojnih posjetilaca u skladištu.

Mišo Đaković, posjetilac, zamjerku je našao u lošoj preglednosti proizvoda i, kako kaže, u tome što nije uspio naći u ponudi ono što mu je trebalo.

“Sva roba je trebalo da bude puno bolje i preglednije izložena, a ne ovako kao sad nabacana. Ja sam na primjer tražio klavir, ali ga nisam uspio naći”, kazao je on.

Posjetilac Željko Blagojević je, kaže, došao sa kolegom iz radoznalosti, a ne da nešto konkretno kupi.

“Gledam onako, čisto da vidim šta sve ima, a kolega je našao valjda od mašina šta je tražio”, dodao je Blagojević.

A proizvodi će sutra da završe kod onih kupaca koji ponude dostave u koverti.

“Riješili smo da robu prodamo direktnom prodajom. Svi koji žele da učestvuju moraju da dostave ponudu u koverti bar 24 sata prije vršenja direktne prodaje i moraju sadržavati tačno određenu robu, to jest broj LOT-a, koja je predmet ponude, kao i ponuđenu cijenu”, kazao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Prodaja će se održati u srijedu, s početkom od 12 sati, a ponude mogu dostaviti pravna i fizička lica.

“To šta može da kupi fizičko, a šta samo pravno lice određivano je količinom i cijenom robe. Ne može fizičko lice da kupuje LOT u kojem se nalazi ogromna količina garderobe, recimo, i gdje je početna cijena 40.000 KM. Na ovoj prodaji građani su mogli, na primjer, pokušati kupiti LOT sa vrijednim mobilnim telefonima jer ih nije bilo toliko puno, pa samim tim ni cijena nije bila prevelika”, kazao je Kovačević.

On je dodao da iako je UIO BiH samo u tekućoj godini imao veliki broj prodaja, ova je iz nekog razloga privukla posebnu pažnju. UIO prodaje samo robu za koju je sud donio pravosnažnu odluku, a sve ostalo što se zaplijeni se vodi kao privremeno oduzeto i do okončanja postupka ne može biti predmet prodaje. Kada je u pitanju vrijednost robe koja se nalazi kako u centralnom, tako i u ostalim skladištima, Kovačević kaže da se ona kreće oko 10 miliona KM. UIO je samo ove godine oduzeo robu u vrijednosti od oko sedam miliona KM.