Građani Sarajeva u suzama dočekali kolonu sa tabutima ubijenih Srebreničana

Građani Sarajeva u suzama dočekali kolonu sa tabutima
FOTO: I. K.

Nekoliko stotina građana Sarajeva ispunilo je danas prostor ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u centru grada gdje je stigla kolona sa posmrtnim ostacima 127 ubijenih Srebreničana.

Glavnu saobraćajnicu u Sarajevu ispunio je muk te jecaji okupljenih građana koju su, sa cvijećem u rukama, tiho učili Fatihu za duše nevino ubijenih. Pred sam ulazak kolone duž trase kretanja posute su latice bijelih ruža.

Kamion prekriven zastavom Bosne i Hercegovine jutros je sa Gradskog groblja iz Visokog krenula put Potočara, gdje 11. jula biti klanjana kolektivna dženaza u Memorijalnom centru Potočari na 21. godišnjicu srebreničkog genocida.

Danas je posebno tužna Fatima Hubijar koja je sa suzama u očima učila dove za ubijene Srebreničane. U ruci joj je fotografija sina Adema koji je poginuo sa 22. godine, a njegovo tijelo ni danas nije pronašla.

Kaže kako suosjeća sa svim majkama kojima je jedini smiraj pronaći tijela svoje djece.

“Na slici mi je sin, nikad ga nisam ukopala, nikad. Poginuo je na Žuči, bio je ranjen i nije se mogao izvući, nisu mu mogli prići. Ni danas dan ga nema, bila su sa njim još trojica momaka, kažu da su potovareni u kamione.. Dolazim ovdje, tražim ga. Kad god tabuti idu, dođem svake godine, ali ne mogu više, ostarila sam, u žalosti sam, muž mi je umro”, govori Hubijar.

Počast ubijenim Srebreničanima odali su Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay i drugi zvaničnici.

Kolona će se u Sarajevu zadržati desetak minuta nakon čega će, idući polako kroz grad, nastaviti put prema Potočarima. U glavnom gradu BiH saobraćaj je zaustavljen dijelom kojim će kolona proći.

Tabuti 127 žrtava, čiji su posmrtni ostaci pronađeni uglavnom u sekundarnim masovnim grobnicama, spremni su za kolektivnu dženazu u Potočarima gdje će naći vječni smiraj. Najviše žrtava je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Među njima je 12 maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana 11. jula ove godine u Potočarima je 14-godišnji Avdija (Emin) Memić. On će biti ukopan zajedno sa svojim amidžom Abdurahmanom i njegovim maloljetnim sinom Halilom, koji je imao 16 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva imala je u trenutku smrti 77 godina.

Do danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukopano 6.377 žrtava genocida. U genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, koji je izvršila tadašnja Vojska Republike Srpske, ubijeno je više od 8.00 ljudi, uglavnom muškaraca i dječaka.

Genocid u Srebrenici je najveći masovni zločin počinjen na tlu Evrope nakon holokausta u Drugom svjetskom ratu.