Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građanski savez: Antifašizam nije stvar prošlosti

reuf-bajrovic-gradjanski-savez-1

Građanski savez (GS) izražava zabrinutost zbog rastućeg neonacizma i ustaštva u Hrvatskoj, te posljedica koje te pojave imaju po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Kako je saopćeno iz ove stranke, neonacizma ima i u drugim zemljama u regionu i Evropi, ali za razliku od Hrvatske čije državno rukovodstvo otvoreno podržava neonacističke pkorete, organizacije i akcije, vlasti se protiv toga bore.

Sve to, tvrde u GS-u, je politička platforma za otvoreni intervencionizam Repubike Hrvatske i njenog rukovodstva, u posljednje vrijeme predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u Bosni i Hercegovini.

– GS stoga želi ovim putem još jednom ukazati da antifašizam nije stvar prošlosti i da će borba protiv fašizma trajati zauvijek. GS ovim putem izražava žaljenje što Hrvatska hegemonističku politiku utemeljenu na vrijednostima poraženim u Drugom svjetskom ratu vodi pod zastavom članstva u EU i NATO. Istovremeno, međunarodna zajednica ne nalazi za shodno da na to ukaže, a kamoli zaustavi brutalne nasrtaje na teritorijalni integritet i suverenitet BiH – navodi se u saopćenju.