Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građanski savez traži ostavku kantonalnog premijera

BiH

reuf-bajrovic-gradjanski-savez-3
Foto: I. Kralj

Nakon što je Nezavisni odbor na jučerašnjoj sjednici odbio smijeniti policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo Vahida Ćosića, Građanski savez zahtijeva ostavku premijera Elmedina Konakovića.

U saopćenju iz ove stranke se tvrdi da je Ćosić politički imenovan, da ga je na to mjesto ga je postavila SDA, te ne postoji način da izbjegne političku odgovornost za katastrofalno stanje sigurnosti u Kantonu i Gradu Sarajevu.

Građanski savez u potpunosti podržava i smatra opravdanim proteste građana nezadovoljnih sigurnosnim stanjem u gradu koji su najavljeni za danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, kao i njihove sve zahtjeve u pogledu sigurnosne situacije u KS.

Pozivaju građane i građanke da izađu na mirno i dostojanstveno okupljanje kako bi izrazili nezadovoljstvo i da istraju u svojim zahtjevima.

U međuvremenu, Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo je na današnjoj vanrednoj sjednici donio zaključak da prije održavanja nastavka 19. i nove 20. redovne sjednice Skupštine KS koje su već ranije zakazane za utorak, 18. oktobra, istog dana bude održana i hitna sjednica tog zakonodavnog tijela o temi sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo.

Kolegij Skupštine KS je zadužio sve nadležne institucije – Ministarstvo unutrašnjih poslova, Upravu policije, Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara, Tužilaštvo KS i Komisiju za sigurnost KS, da svaka iz svoje nadležnosti pripremi cjelovite izvještaje o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji na području Kantona Sarajevo.