Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće ministara usvojilo Akcioni plan za borbu protiv terorizma

BiH

vijece ministara

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je danas Akcioni plan za provođenje Strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma (2015 – 2020).

Taj plan baziran je na ideji jedinstvenog i koordiniranog pristupa u provođenju Strategije i jačanja kapaciteta nadležnih institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini za prevenciju i borbu protiv terorizma i s terorizmom povezanih izazova.

Akcioni plan sadrži tabelarni pregled akcija podijeljenih u sedam ključnih područja: zakonodavstvo; institucionalni kapaciteti; permanentno obrazovanje i praktične provjere sposobnosti; prevencija; zaštita; istrage i odgovor na terorističke incidente. Prva tri naznačena područja smatraju se preduvjetima za provedbu svih akcija u prevenciji i borbi protiv terorizma, dok je cilj provođenje aktivnosti iz četiri preostale oblasti usuglašavanje antiterorističkih mjera sa mjerama koje provode zemlje članice EU.

Akcioni plan su usaglasile i odobrile nadležne institucije/agencije na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. Za njegovo provođenje odgovorno je nadzorno tijelo Vijeća ministara BiH, koje će vršiti redovan monitoring napretka po zacrtanim ciljevima i mjerama, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.