Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Anketa

Građani BiH bez velikih očekivanja od novog saziva Vijeća ministara

sarajevo

Ispitanici u Sarajevu, Banjaluci i Srebrenici istakli su kako je bilo vrijeme da vlast bude formirana, ali nemaju prevelika očekivanja od novog saziva Vijeća ministara

Nakon što su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) početkom sedmice postigli dogovor kojim je otvoren put za formiranje vlasti na državnom nivou, ekipe Anadolu Agency (AA) anketirale su građane u Sarajevu, Banjaluci i Srebrenici. Učesnike ankete pitali smo za očekivanja od novog saziva Vijeća ministara BiH na čelu sa Zoranom Tegeltijom, ali i da li podržavaju put i članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

Ispitanici u Sarajevu, Banjaluci i Srebrenici istakli su kako je bilo vrijeme da vlast bude formirana, ali nemaju prevelika očekivanja od novog saziva Vijeća ministara. Također, većina ispitanih podržava članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

Sarajevo: NATO jedini pravi put

Nijaz Hadžimusić smatra kako je bilo vrijeme da se formira vlast na državnom nivou, ali njegova očekivanja od novog saziva Vijeća ministara nisu velika.

”Ovo je isforsirano. Vidjet ćemo na kraju krajeva”, rekao je Hadžimusić.

Vjeruje i kako će Bosna i Hercegovina nastaviti put u NATO.

”To je jedini pravi put”, rekao je Hadžimusić, koji podržava članstvo u NATO-u.

Zaho Hadžović upitan za formiranje vlasti na državnom nivou, kazao je kako misli da je na kraju ipak popustio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Podržava i članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji (EU).

“Kad pogledate Hrvatsku i Srbiju, oni imaju negativne odnose prema Bosni i Hercegovini i svi se otimaju da bi je na neki način, preko Dodika i Čovića, razgradili. Oni su vojno nadmoćniji, a NATO je NATO. Ipak je to zaštita i bila bi sigurnija garancija za BiH. Mada, imamo mi i sad vojske, nismo što smo nekad bili, golih ruku”, rekao je Hadžović.

Upitan za očekivanja od novog saziva Vijeća ministara, Hadžović je rekao kako novi saziv i Zoran Tegeltija na njegovom čelu trebaju raditi za Bosnu i Hercegovinu.

”Ne može se on za entitet boriti, a (biti, op.a.) predsjedavajući Vijeća ministara. Nego se mora boriti za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Hadžović, koji se nada da će u Bosni i Hercegovini biti bolje.

Sejda Salihić ne vjeruje političarima, jer smatra da svi samo obećavaju.

”Svi obećavaju. Sve ista priča. Šuplja priča. Fol ugrožen onaj, a nije niko ugrožen. Samo gledaju sebe. Neka obiđu mjesta, sav se narod raselio. Pusta sela, da li bila jedne nacije, druge ili treće, bilo koga. Jako su neodgovorni, samo misle na sebe, a ne misle na svoj narod”, rekla je Salihić.

Dodala je kako narod na izborima treba odustati od biranja istih političara i birati nove, mlađe kadrove. Upitana za očekivanja od novog saziva Vijeća ministara kazala je kako je to ”šuplja priča“.

”Kao vodu u sito da naspeš. Oni samo gledaju sebe”, rekla je Salihić, koja podržava put i članstvo Bosne i Hercegovine u NATO.

Vjeruje da će stvari biti bolje kad mlađi kadrovi dođu na vlast i vjeruje da će buduće generacije dočekati da BiH bude članica NATO-a i EU-a.

Amar Plevljaković je pozdravio dogovor oko formiranja vlasti na državnom nivou, a od novog saziva Vijeća ministara očekuje da, u odnosu na prethodnike, budu konkretniji i uspješniji te više na pomoći narodima u BiH.

“Prethodnici su većinom radili na destrukciji našeg društva svih struktura. Sada trebaju pogledati šta su uradili prethodnici i da se, vjerovatno, radi potpuno suprotno od onoga što su radili prethodnici. Imam osjećaj da su nas do sada, ovi prethodnici, samo dovodili u jednu vrstu anksioznosti, stoga preporučujem da nas ovi malo povedu u neku političku i socijalnu radost“, rekao je Plevljaković.

Pojasnio je kako očekuje sve najbolje iako ne zna da li je realno očekivati nešto bolje i pametno. Ipak, smatra da ima mjesta optimizmu, ali da se ne treba biti posmatrač nego aktivno učestvovati.

”Nikako nisam za to da mladi idu iz BiH“, rekao je Plevljaković, koji vjeruje da se mladi trebaju više uključiti u procese.

”Ne (treba, op.a.) dopustiti ovoj garnituri da griješe kao prošli. Instrumenata i načina ima. Mirnim putem, prije svega”, rekao je Plevljaković.

Pojasnio je kako ne podržava članstvo u NATO-u ni Evropskoj uniji.

”Put u NATO ne podržavam jer je BiH bila i prije, nazovite, Evropske unije i NATO-a. Iskreno govoreći, mi smo na ovoj geografskoj tački izvor civilizacije u svakom smislu, i političkom i socijalnom i kulturološkom. Ne podržavam odlazak u NATO“, rekao je Plevljaković.

Banjaluka: Bespotrebno izgubljeno vrijeme

Zrinka Jelić iz Banjaluke rekla je da uvijek ide naprijed, nada se da će biti nešto i očekuje bolje.

“Bespotrebno je izgubljeno proteklo vrijeme, moglo se to brže uraditi, ali bolje ikad nego nikad”, rekla je Zrinka Jelić.

Ona smatra da je ulazak BiH u NATO možda moguć u budućnosti, ali ne vjeruje da će se to desiti u skorije vrijeme.

Banjalučanin Idriz Mujkić ne očekuje nikakva poboljšanja, ni napredak nakon formiranja Vijeća ministara BiH.

“Ovo je samo bacanje magle ljudima u oči. Ne znam do kada će ovaj mladi svijet ovo izdržati”, kazao je on i dodao bi se nešto pozitivno moglo desiti kada bi se neki od političara povukli i oslobodili mjesta mladima.

Prema njegovim riječima, žalosno je što djeca odlaze sa ovih prostora, što se ispred stranih ambasada formiraju redovi onih koji žele da napuste BiH.

“Niko neće pobjeći od dobra, od zla sigurno”, kazao je on.

Komentarišući ulazak BiH u NATO, rekao je da su podijeljena i mišljenja političara, ali i običnih građana.

“Moje mišljenje je, kada sve ove zemlje u okruženju ulaze, zašto ne bismo i mi, da vidimo hoće li biti išta bolje. Pokušati, nemamo šta izgubiti”, rekao je Mujkić.

Srebrenica: BiH bi dobro došlo članstvo u NATO-u

U Srebrenici, kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom nivou i putu Bosne i Hercegovine u NATO, ne vlada veliki optimizam.

Marinko Sekulić, novinar, nije previše oduševljen dogovorom koji je postignut oko formiranja vlasti nakon više od godinu dana od provedenih izbora.

”Mislim da ova trojka, tročlano Predsjedništvo, pravi lakrdiju s narodom koji je glasao, a već godinu dana nema vlasti. Očigledno je da su u pitanju samo lični interesi. Po meni, oni su prije godinu dala sjeli i dogovorili se da se ne dogovore”, mišljenja je Sekulić.

On nema prevelika očekivanja od formiranja vlasti i smatra da se ”neće ništa bitno promijeniti“.

”Dodik, Izetbegović i Čović drže sve u svojim rukama, i narode su nekako natjerali u torove, narod šuti, a omladina odlazi. Ipak, kada im malo zavrnu ruke, onda se dogovore. Do sada se ambasade stranih država kao nisu miješale u unutrašnje stvari zemlje, a sada je drugačije. Tako da nema velikih očekivanja od dogovora i formiranja vlasti”, govori Sekulić.

Put Bosne i Hercegovine u NATO, prema mišljenju Sekulića, zavisi od dogovora svih u zemlji.

”Kada je u pitanju NATO, isto mislim da je bilo zavrtanja ruku. Kako će to na kraju ispasti, pitanje je šta će biti. Teško je prognozirati. Ono što je vidljivo jeste da većina Srba u BiH neće u NATO, a kako će se završiti ta priča, to ćemo vidjeti. Hoće li narod pitati, ko, šta, da li je za NATO, ili će to proći bez naroda, to je pitanje za budućnost”, kaže Sekulić.

Mirzet Avdić smatra da je dobro ”da se napokon dogovorilo formiranje vlasti na državnom nivou“.

”Dobro je da je došlo do dogovora, da se napokon formira vlast. Nadam se da će se naši politički predstavnici dogovoriti i posvetiti konkretnom radu, da građani nešto korisno vide od vlasti i onoga zbog čega smo ih zapravo i izabrali. Ipak, nisu prevelika očekivanja. Navikli smo na velike riječi, a na malo konkretnih djela. Konkretna djela i mi u Srebrenici očekujemo“, rekao je Avdić.

On podržava put Bosne i Hercegovine ka NATO-u.

”Naša zemlja svakako treba da ide u NATO. Međutim, bez obzira na to koliko mi bili mali, i mi trebamo NATO-u. Koliko će taj put trajati, kako će se završiti, sve je to neizvjesno. Svakako bi našoj zemlji dobro došlo članstvo u takvoj jednoj organizaciji. Ipak, sve zavisi od nas samih, zapravo od naših političara koji snose najveći dio odgovornosti”, kaže Avdić.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici održanoj 19. novembra u Sarajevu donijelo je odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Na istoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jedan dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH.

Opći izbori u BiH održani su 7. oktobra 2018.