Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reisu-l-ulema

Kavazović: Radit ćemo čestito i u dogovoru s drugima ćemo jačati BiH

kavazovic

Svečanost obznane reisu-l-uleme održana je u Gazi Husrev- begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je ef. Kavazović klanjao džumu namaz i održao hutbu, a nakon vjerskog programa položio je svečanu zakletvu i primio Odluku o izboru reisu-l-ueme od strane izbornog tijela koje je donijelo takvu odluku

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, danas je na svečanosti obznanjivanja novog mandata, muslimanima poslao važnu poruku – da će nastaviti raditi otvoreno, čestito, sa drugim narodima tražiti rješenje i uz dogovor jačati državu Bosnu i Hercegovinu.

Kavazović je u izjavi za medije zahvalio muslimanima koji su sve ove godine stajali uz Islamsku zajednicu, podržavali je i pomagali.

– Islamska zajednica u BiH je važan dio ove države, ona je u svim vremenima uvijek bila nada koja je vodila naš narod i davala mu duhovnu snagu, na taj način ga hrabreći da ne posustane pod teškim vremenima s kojima je narod bio izazvan – kazao je on.

Naravno, dodao je, i u novom mandatu će nastavit raditi onako kako su i do sada radili, vrlo otvoreno, čestito, tražiti sve šanse i mogućnosti da u BiH sa svim narodima uvijek i na pravi način nalaziti rješenja i da se uz dogovor jača država BiH.

– Želim da se zahvalim svima koji su doprinijeli da se IZ u BiH razvija na način da poštuje prava ljudi, da štiti vrijednosti islama i da na taj način doprinosi razvoju islama i muslimana u BiH – rekao je reis Kavazović.

Predsjednik Sabora IZ u BiH Safet Softić je, također u izjavi za medije nakon ceremonije obznanjivanja novog mandata reisu-l-uleme kazao da je današnji dan važan za Islamsku zajednicu i muslimane.

– Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je nadmoćnom većinom, velikim respektom, ugledom i poštovanjem dobio novi sedmogodišnji mandat – naveo je Softić i dodao da je stoga danas bila obaveza i prilika da javnosti, muslimanima u BiH obznane novi mandat.

Svečanost obznane reisu-l-uleme održana je u Gazi Husrev- begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je ef. Kavazović klanjao džumu namaz i održao hutbu, a nakon vjerskog programa položio je svečanu zakletvu i primio Odluku o izboru reisu-l-ueme od strane izbornog tijela koje je donijelo takvu odluku.

U okviru današnje svečanosti, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci otvorena je i izložba portreta ranijih 14 reisu-l-ulema u BiH, pod nazivom „Reisu-l-uleme u BiH 1882 – 2019.“

Nakon otvorenja izložbe u hotelu “Europe” bit će upriličen prijem za predstavnike drugih vjerskih zajednica i naroda u BiH, predstavnike političkog i kulturnog života BiH, te predstavnike diplomatskog kora u BiH.