Ankica Gudeljević

Građani BiH će među prvima dobiti cjepiva za Covid-19

Ankica-Gudeljevic (1)

Ministrica civilnih poslova BiH potpisala ugovor sa Globalnom alijansom za cjepiva

Ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević je, u ime BiH, nakon mnogo prethodno predviđenih aktivnosti i obaveza, potpisala ugovor sa Gavi Alliance (Globalni savez za cjepiva) o nabavci cjepiva za građane BiH. Riječ je o, do sada najvećem, pothvatu koji je BiH putem Ministarstva civilnih poslova poduzela.

Naime, Stalna misija BiH pri Ujedinjenim narodima u Ženevi je u julu ove godine proslijedila Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine zajedničko pozivno pismo, koje su uputili Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), Globalna alijansa za cjepiva (GAVI) i Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI), za pristupanje Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX), a koji će biti administriran od strane GAVI-a.

Države su pristupile Instrumentu Covax tako što je SZO prethodno upoznala članice sa Instrumentom COVAX i pozvala ih da potpišu i dostave pismo interesa za pristup ovom instrumentu, nakon čega je, članicama, pa tako i BiH, dostavljen ugovor o nabavi i finansijskim obavezama.

Ugovor o nabavi cjepiva sa GAVI-jem je, nakon odluke Predsjedništva BiH kojom je dato odobrenje za potpisivanje ugovora, konačno i potpisan 18. septembra 2020. godine. Ova vijest je veoma značajna podjednako koliko i ohrabrujuća za građane BiH.

Ovim činom Bosna i Hercegovina je ispunila sve svoje obveze prema GAVI-ju a koje su bile predviđene do potpisivanja ugovora. Bosna i Hercegovina se činom potpisivanja ugovora sa Globalnom alijansom za cjepiva predbilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti cjepiva protiv Covid – 19.