Globus

PRIŠTINA

Thaci odlikovao Trumpa za njegov doprinos slobodi Kosova

18/09/2020

Kosovski predsjednik je u pismu predsjedniku Trumpu izjavio da Sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije ne bi bio moguć bez njegovog snažnog rukovodstva i Sjedinjenih Američkih Država

Predsjednik Kosova Hashim Thaci dodijelio je najveće državno priznanje “Orden slobode” predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu u znak zahvalnosti za njegov doprinos slobodi Kosova, jačanju mira i stabilnosti u regionu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kosovski predsjednik je u pismu Trumpu izjavio da Sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije ne bi bio moguć bez njegovog snažnog rukovodstva i Sjedinjenih Američkih Država.

“Želim da izrazim duboku zahvalnost za vaš lični doprinos postizanju sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije. Ovaj sporazum predstavlja napredak od izuzetne važnosti za okončanje vijekovnog sukoba između naših naroda. Poslije decenija blokada i stagnacije u pregovorima, zahvaljujući vašem hrabrom vođstvu postigli smo ovaj istorijski sporazum”, napisao je Thaci u pismu Trumpu, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

Dalje je istakao da narod na Kosovu ostaje vječno zahvalan Sjedinjenim Američkim Državama, “našem spasitelju koji je bio uz nas u našim najmračnijim danima i čini to i danas”. Poručio je i da Kosovo ostaje posvećeno trajnom miru i dugoročnom prosperitetu na Zapadnom Balkanu.

“Naporno smo radili tokom godina i spremni smo da doprinesemo svjetskom miru i sigurnosti. Takođe smo nepokolebljivi u našoj posvećenosti postizanju sporazuma koji rješava sva otvorena pitanja i donosi uzajamno priznavanje između Kosova i Srbije. Jasnije je nego ikad da se to može postići samo pod snažnim vodstvom Sjedinjenih Država. Vaša uloga u ovom procesu je vitalna. Kosovo je zaista blagosloveno da uživa vašu nepokolebljivu podršku u ispunjavanju svojih težnji”, kaže se pored ostalog u pismu.

Thaci je pored predsjednika Trumpa, odlikovao i Trumpovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Roberta O’Briena i specijalnog izaslanika za dijalog Richarda Grenella i to ordenom “Predsjednička medalja za zasluge”.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva Kosova, predsjednik Thaci je takođe pozvao predsjednika Trumpa da posjeti Kosovo u bliskoj budućnosti.

U Vašingtonu u prisustvu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, Kosovo i Srbija su 4. septembra potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.