Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stupio sporazum na snagu

Građani BiH od danas plaćaju manje troškove roaminga u regionu

roming

Sporazum kojim se predviđa potpuno ukidanje naknada za roaming u regionu u naredne dvije godine, predstavlja jasnu poruku o predanosti regiona evropskim integracijama

Građanima Bosne i Hercegovine i širom regiona od danas su umanjeni troškovi roaminga što je rezultat Regionalnog sporazuma o roamingu, koji je potpisan 4. aprila 2019. na Digitalnom samitu zapadnog Balkana u Beogradu, saopćeno je danas iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Kako se u saopćenju navodi, Bosna i Hercegovina je odigrala veoma konstruktivnu ulogu kao prva zemlja u regionu koja je bila spremna za potpisivanje ovog sporazuma, koji, također, predstavlja značajan korak ka zajedničkom roaming prostoru EU i zapadnog Balkana.

– Prilikom putovanja svako želi koristiti svoj telefon pod istim uvjetima kao da je kod kuće. Princip ‘roaminga kao kod kuće’ koji se primjenjuje u EU smatra se jednom od najuspješnijih inicijativa EU. Od toga će dugoročno korist imati i korisnici i pružaoci usluga. Naša želja je da se BiH što prije pridruži ‘virtualnom’ EU roaming prostoru – kazao je ambasador EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Sporazum kojim se predviđa potpuno ukidanje naknada za roaming u regionu u naredne dvije godine, predstavlja jasnu poruku o predanosti regiona evropskim integracijama.

Sporazum je omogućio BiH da aplicira za relevantna bespovratna sredstva EU u sklopu Investicionog okvira za zapadni Balkan, dok su za region obezbijeđena sredstva u ukupnom iznosu od 30 miliona eura za razvoj širokopojasne infrastrukture i mobilizaciju strateških ulaganja u telekomunikacije, navodi se u saopćenju.