Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KCUS

Spašen dječak sa dijagnozom ekstremno aktivnog feohromocitoma

Tim sa Klinike za djeciju hirurgiju KCUS 2 (1)

Po riječima doc. dr. Zlatana Zvizdića pacijent je primljen u vrlo ozbiljnom i teškom stanju

Na Klinici da dječiju hirurgiju KCUS nedavno je, multidisciplinarnim pristupom nekoliko medicinskih timova, spašen desetogodišnji dječak iz Sarajeva sa dijagnozom ekstremno aktivnog feohromocitoma – tumora nadbubrežne žljezde.

Po riječima doc. dr. Zlatana Zvizdića pacijent je primljen u vrlo ozbiljnom i teškom stanju.

– Po prijemu pacijent B.A. je reanimiran. Urađen je hitni CT glave i nalaz je bio uredan. Otkrivena je izrazita hipertenzija. Dodatna dijagnostika otkrila je tumorsku masu u području lijeve nadbubrežne žlijezde, te je postavljena dijagnoza ekstremno aktivnog feohromocitoma. Sazvali smo multidisciplinarni konzilijarni sastanak (pedijatri, intezivisti, pedijatri kardiolozi, endokrinolozi, dječiji hirurzi i anesteziolozi) i odlučili smo da se nastavi antihipertenzivna terapija – rekao je doc. dr. Zvizdić.

Dodao je da je zbog pažljivog monitoringa i kontinuiranog praćenja tenzije dječaka odlučeno da operativni zahvat bude izveden na lokalitetu KCUS u sali Klinike za kardiohirurgiju.

– Operativni multidisciplinaran tim činili su: dječiji hirurzi, urolozi i anesteziolog. Operativni zahvat protekao je uredno i dječak je otpušten kući, urednog lokalnog nalaza i općeg stanja – rekao je doc. dr. Zvizdić, saopćeno je iz KCUS-a.