BiH

Predali zahtjev

Udruženje građana Bjelava: Vjerujemo da je novi saziv SO Foča prepoznao problem nelegalnih radova

15/02/2021

"Smatramo da je prethodni Načelnik Opštine ovo mišljenje dao suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi RS koji propisuje da su organi jedinice lokalne samouprave Skupština opštine i načelnik"

Predstavnici Udruženja građana ‘Bjelava’ iz Foče predali su predsjedniku Skupštine opštine Foča Srđanu Draškoviću ponovljeni zahtjev za zakazivanje tematske sjednice o temi ‘Problematika izgradnje mHE na slivu rijeke Bjelave’, koje je zvanično podržalo još šest udruženja građana registrovanih u toj opštini.

Predsjednik SO Foča obećao je, u susretu sa predstavnicima Udruženja ‘Bjelava’ iz Foče, da će sutra na sjednici kolegija SO Foče, čiji je dnevni red već prethodno usvojen, pod tačkom Razno izložiti zahtjev UG ‘Bjelava’ i predložiti odobravanje tog zahtjeva.

Iz Udruženja podsjećaju da su građani Foče,15. 07. 2020., na osnovu peticije koju je potpisalo 3.000 građana Foče, izražavajući nezadovoljstvo i protivljenje planiranoj izgradnji mHE na rijeci Bjelavi prvi put predali zahtjev za zakazivanje tematske sjednice.

– Umjesto tematske sjednice, kolegij SO Foča odobrio je tad alternativno tačku dnevnog reda na redovnoj Sjednica Skupštine Opštine Foča, koja je bila zakazana 01.10.2020.

Navedena sjednica je otkazana zbog nedostatka kvoruma, a iz istog razloga je propao pokušaj zakazivanja naredne sjednice tako da je prethodni saziv SO Foča završio rad bez održavanja sjednica u poslednja tri mjeseca mandata – ističe se.

Napominju da je u međuvremenu prethodni načelnik Radisav Mašić bez odluke Skupštine Opštine Foča proslijedio pozitivno mišljenje na Studiju ekonomske opravdanosti za MHE „Bjelava“ Foča, iako je MUP RS podnio krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Trebinju protiv investitora zbog nezakonitih radnji vezano za izgradnju MHE u slivu rijeke Bjelave.

Podsjećaju ‘da je investitor izašao na teren u martu prošle  godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19, i bez dozvole započeo radove na izgradnji malih hidrocentrala na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava’.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.