Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Moja adresa Srebrenica"

Bošnjaci bojkotuju ponovljene izbore u Srebrenici: “Ovo je kap koja je prelila čašu”

Tabaković kaže da je na današnjem sastanku donesena odluka da se bošnjački članovi biračkih odbora povuku i ne učestvuju u provođenju izbora

Bošnjaci u Srebrenici će bojkotovati ponovljene izbore na redovnim biračkim mjestima koji će biti održani u nedjelju, 21. februara. Odluka je to koju su danas donijeli predstavnici inicijative “Moja adresa Srebrenica“ i kandidati sa probosanskih listi, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mi smo donijeli odluku iz razloga što smo naišli na mnoge nepravilnosti i nekorektnosti. Kap koja je prelila čašu će odluka CIK-a BiH da ne poništi glasanje putem pošte, da ovim ljudima ne omogući da ostvare svoje građansko pravo. Oko 800 glasača je zakinuto, i na ovakav način kako je predviđeno nismo u mogućnsoti niti moralno niti bilo kako imamo pravo da učestvujemo i da sami damo legitimitet izbornim prevarama i na neki način predaji Srebrenice”, rekao je Alija Tabaković, kandidat za načelnika u ime koalicije “Moja adresa: Srebrenica“.

Dao je pojašnjenje o narednim koracima.

“Mi smo odlučili da bojkotujemo izbore i nastavimo sa demokratskim sredstvima da se borimo. Mi želimo da spasimo dostojanstvo Srebrenice”, poručio je Tabaković.

U proteklim danima imenovani su birački odbori u kojima su i Bošnjaci. Tabaković kaže da je na današnjem sastanku donesena odluka da se bošnjački članovi biračkih odbora povuku i ne učestvuju u provođenju izbora.

“Mi smo donijeli zaključak da pozovemo sve članove biračkih odbora i posmatrače koje smo delegirali da ne učestvuju u izbornom procesu. Naložili smo političkim subjektima koje smo zastupali da obavijeste OIK da povlače saglasnost i prijedloge imena članova biračkih odbora”, rekao je Tabaković.

Obzirom da nisu poništeni kompletni izbori i da će na kraju CIK BiH vjerovatno brojati glasove pristigle ranije putem pošte kao i glasove iz odsustva, Tabaković kaže da Bošnjaci koji prođu u lokalni parlament neće prihvatiti mandate.