BiH

godina dana borbe

Građani Foče poručuju ministru Đokiću: Nećemo dozvoliti uništavanje naših rijeka

20/03/2021

Investitor izašao na teren u martu prošle godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19 i započeo radove na izgradnji malih hidrocentrala bez ikakve dozvole na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava

Udruženje građana “Bjelava” iz Foče je simbolično izložbom karikatura pod nazivom „Mini hidroelektrane – maksi razaranja“ obilježilo godinu dana borbe protiv nelegalnih radova na izgradnji mHE Bjelava.

Karikature, koje su danas izložene, su dobijene na istoimenom konkursu u organizaciji udruženja „Čuvari Šare“.

„Ovim događajem smo htjeli da pokažemo šta smo sve to učinili za ovih 365 dana borbe te da smo sve istrajnijiu ostvarenju svojih ciljeva. Tema mini hidroelektrana je ujedinila umjetnike iz cijelog svijeta, a na ovom događaju i predstavnike lokalne vlasti kao i opozicije, te brojne pristalice našeg Udruženja, što nas veoma raduje. Ovu priliku želimo da iskoristimo da poručimo ministru Petru Đokiću da ostajemo odlučni i da nećemo dozvoliti uništavanje naših rijeka“, izjavio je Miljan Mališ, ispred Udruženja Bjelava.

Borba građana Foče je prevazišla granice Bosne i Hercegovine, a to potvrđuje podrška koja je došla u ime jednog od najvećih globalnih udruženja za očuvanje rijeka, Riverwatch, čiji se predstavnik Eichelmann Ulrich zajedno sa Nebojšom Redžićem iz Udruženja „Čuvari Šare“ obratio građanima Foče i pružio im podršku u njihovoj borbi.

„Zadovoljstvo mi je da smo pružili podršku ovako jednoj hrabroj borbi, u jednoj maloj sredini u kojoj je velika je stvar pružiti otpor. Ovi ljudi se kao i svi na Balkanu bore protiv korupcije, mita, korumpiranih političara, lokalne vlasti, ministarstava i vjerujem da će uspjeti u ostvarivanju svog cilja“, izjavio je Nebojša Redžić.

Podsjećamo da je investitor izašao na teren u martu prošle godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19 i započeo radove na izgradnji malih hidrocentrala bez ikakve dozvole na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava, kada su građani bili onemogućeni da iskažu svoj protest, te da od tada traje njihova borba sa neregularnostima, proceduralnim propustima i radom institucija u korist investitora a ne građana.

Građani Foče smatraju da je nedopustivo da lokalno stanovništvo bude izopšteno iz donošenja odluka koje si tiču njihovih rijeka, pitke vode i životne sredine.

Podrška građana udruženju Bjelava je sve veća i građani Foče su odlučni u namjeri da se suprotstave bahatim i pohlepnim investitorima koji u sprezi sa nadležnim institucijama ne mare za interese građana i očuvanju prirodnih resursa Foče.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.