Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

borba traje godinu dana

Građani Foče protiv gradnje mHE Bjelava, izvest će performanse tokom sjednice Skupštine

ug bjelava foca (1)

Građani Foče u svom obraćanju žele da ukažu na sve nepravilnosti i nezakonitosti učinjene u slučaju izgradnje mHE Bjelava te evidentnoj ugroženosti gradskog vodovoda

Izgradnje male hidroelektrane “Bjelava” u slivu rijeke Bjelave bit će na dnevnom redu sutrašnje, tematske sjednice Skupštine Opštine Foča, a sjednici će prisustvovati i građani Foče koji će dobiti priliku da iskažu svoju zabrinutost zbog izgradnje mHE Bjelava.

Nezadovoljni građani Foče će performansima prije i za vrijeme trajanja sjednice ukazati na sve nepravilnosti i propuste u slučaju izgradnje mHE Bjelava koja traje više od godinu dana.

Građani Foče u svom obraćanju žele da ukažu na sve nepravilnosti i nezakonitosti učinjene u slučaju izgradnje mHE Bjelava te evidentnoj ugroženosti gradskog vodovoda. Osim toga od odbornika skupštine Opštine Foča traže usvajanje zaključaka kako bi lokalna vlast iskazala jasno protivljenje izgradnji mHE Bjelava i zaštitila interese Opštine i stanovnika Foče.

Očekuju da će odbornici raditi u skladu sa odlukama NSRS i u cilju sprječavanja nastanka veće štete po životnu sredinu, lokalnu zajednicu te pravnu sigurnost RS usvojiti zaključak da organima jedinice lokalne samouprave nalaže da, iscrpe sve zakonske ovlasti, te suspenduju izdavanje svih eventualnih drugih mišljenja, saglasnosti i dozvola koje se tiču izgradnje i korištenja mHE na slivu rijeke Bjelave do momenta provedbe tačke Deklaracije o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj koju je kao volju građana jednoglasno usvojila Narodna skupština Republike Srpske, navode u saopćenju iz Udruženja građana ‘Bjelava’.

Sjednica Skupštine Opštine Foča će se održati u sali Centra za kulturu u Foči, sa početkom u 10 sati, a izjave za medije planirane su po završetku sjednice.