INICIJATIVA ZA ŠUMARSTVO I OKOLIŠ

Građani KS i ZDK putem mobilne aplikacije mogu anonimno prijaviti šumokradice

Konferencija za medije_fea_aplikacija 3

Mali broj kazni i presuda djeluje kontraproduktivno i predstavlja podsticaj šumokradicama

Građani Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona uskoro će imati priliku anonimno prijaviti ilegalne aktivnosti u šumarstvu putem mobilne aplikacije. Naime, šumarske institucije se već duži niz godina suočavaju sa problemom teškog dokazivanja ilegalnih sječa gdje često nedostaju dokazi koji ukazuju na počinioce šteta.

Stručnjaci smatraju da veliki utjecaj na suzbijanje ilegalnih aktivnosti u šumarstvu ima i nepostojanje Zakona o šumama na federalnom nivou te se sankcije ne sprovode na adekvatan način, a pravno-administrativne procedure dokazivanja krivice su dugotrajne i obimne usljed nepostojanja adekvatnih dokaza.

Mali broj kazni i presuda djeluje kontraproduktivno i predstavlja podsticaj šumokradicama. Aktivnijim uključivanjem građana putem modernih alata informisanja u ovu problematiku pravi se veliki iskorak u konceptu zaštite šuma od ilegalnih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

Uključivanjem građana u rješavanje problema ilegalnih aktivnosti, a naročito ilegalnih sječa, uz anonimnu prijavu podstiče se snažan i održiv antikorupcijski aktivizam u oba kantona. Mobilizacijom građana kod prijave ilegalnih aktivnosti, njihovom edukacijom i razvojem svijesti, zajedničkom saradnjom sa nevladinim sektorom, nadležnim šumarskim institucijama i ekspertnim tijelima za borbu protiv korupcije te objavom podataka i dokaza o nastalim ilegalnim aktivnostima, doprinijet će da se ekološka svijest pretoči u konkretne akcije svih interesno-utjecajnih strana u KS i ZDK – poručuju iz Inicijative za šumarstvo i okoliš (fea).

Ministar privrede KS, Adnan Delić, naglasio je da je neophodno šumu štititi uz kontinuirano podsticanje građana da razmišljaju o koruptivnim radnjama i daju svoj doprinos u sprječavanju istih.

Korištenje novih tehnologija, a u prvom redu IT tehnologija, je jako važno i poželjno u sektoru šumarstva da bi se unaprijedio postojeći sistem protiv koruptivnih radnji. Korištenjem aplikacije napravljen je veliki iskorak ponajviše iz razloga što će u kraćem roku biti lakše doći do podataka o nelegalnim aktivnostima, poručio je Samir Omerović, direktor KJP “Sarajevo-šume” d.o.o.

Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana bit će uskoro dostupna za korisnike Android i iOS uređaja, koji će moći na veoma jednostavan način dokumentovati i prijaviti ilegalne aktivnosti nadležnim organima vlasti.

Ovaj inovativni alat za sektor šumarstva razvijen je od strane regionalne nevladine mreže” Inicijativa za šumarstvo i okoliš” (fea) u sklopu projekta “Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana”, a sve sa ciljem smanjenja obima ilegalnih aktivnosti i zaštite velikog bosanskohercegovačkog bogatstva – šuma.

Projekat se realizuje u sklopu programa „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ čiji je primarni implementator organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI), a koji je finansijski podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).