Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani Modričkog Luga najavili kolektivno iseljavanje

Modricki-Lug (4)

Stanovnici Mjesne zajednice Modrički lug u opštini Vukosavlje danas su, 15. septembra 2018. godine, uputili apel javnosti zbog uništavanja puta u ovom naselju.

U apelu se navodi sljedeće:

„Modrički Lug je naselje koje je prije rata pripadalo opštini Modriča, iz koje su Bošnjaci i Romi protjerani tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Prije rata smo imali asfaltiran put od naselja do magistralnog puta, kojeg smo prije dvije godine ponovo obnovili sredstvima opštine Vukosavlje kojoj poslije rata pripadamo. Ovdje živi povratnička populacija koja je poslije rata ponovo obnovila naselje.

Trpili smo mnoge nedaće, od poplava do posljedica divljih deponija. U posljednje vrijeme smo izloženi nepodnošljivoj eksploataciji šljunka, gdje dnevno prometuje od 500 do 1.000 prolazaka teških kamiona, koji oštećuju put, nanose buku i prljaju cestu, a ugrožavaju i sigurnost mještana, naročito djece koja tim putem idu u školu.

Nakon mnogobrojnih nastojanja da se to zaustavi, jer prijevoznici nemaju dozvolu za korištenje puta, mi smo ignorisani od strane lokalne samouprave, pa smo bili prinuđeni da protestujemo i blokiramo kamione da sa deponije šljunka izađu na asfaltni put. Naše proteste su potom zabranili, te angažirali više desetaka policajaca koji štite prevoznike.

Mještani su očajni na stanje koje je iz dana u dan sve nepodnošljivije. Mi smo nemoćni i strahujemo od težih posljedica. Tako da smo primorani da upozorimo širu javnost i sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da nam se otvoreno odgovori: da li smo mi nepoželjni u svom mjestu i da li nemamo nikakve druge mogućnosti osim kolektivnog iseljavanja? Zbog svega navedenoga, pozivamo medije i sve nadležne institucije da dođu u Modrički Lug i uvjere se u stanje. Mještani su zastrašeni prijetnjama policije i specijalaca“

 

Stanovnici Mjesne zajednice Modrički Lug

Mještani Modričkog Luga protiv postavljanja repetitora u dvorištu škole