borba se nastavlja

Građani poručili: Novu godinu čekaćemo ispred nelegalne deponije Uborak

uborak gradjani1 (1)

Građani okupljeni oko inicijative “Jer nas se tiče” tvrde da neće odustati od borbe za uklanjanje deponije koja prijeti ekološkom katastrofom, ne samo njima nego i široj okolici

Ispred Regionalne deponije Uborak u Mostaru, koja bez dozvole radi od 4. decembra, okupilo se oko 250 građana na mirnom protestu s porukom da neće odustati od borbe za uklanjanje deponije, koja, kako ističu, prijeti ekološkom katastrofom, ne samo njima nego i široj okolici, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani okupljeni oko inicijative “Jer nas se tiče” blokirali su dovoz smeća, na dan isteka dozvole, ali je deblokada izvršena pod policijskom pratnjom 9. decembra. Od tada se svaki dan okupljaju na mirnom protestu i gledaju kako se unatoč isteku dozvole, smeće i dalje dovozi pod policijskom zaštitom.

„Vidite koliko je policije ovdje. Ovo je bruka. Mi nismo došli da se tučemo niti da pravimo nerede. Mi to uvijek radimo mirno i dostojanstveno. Ne provociramo i ne izazivamo nikoga, tako da je ovo baš katastrofa“, kaže član udruženja građana „Jer me se tiče“ Nijaz Hodžić.

Ističe kako su stanovnici naselja u blizini Uborka ogorčeni odnosom vladajućih struktura cijeloj društvenoj zajednici, ali i prema zakonskim odredbama koje jasno kažu da je dovoz smeća na deponiju Uborak od 4. decembra ilegalan.

„Mi želimo nastaviti i dalje protestvovati. Za praznike nećemo raditi ništa što nam ne doliči. Pustit ćemo da praznici prođu u miru, ali i dalje ćemo biti ovdje. Ovdje ćemo čekati Novu godinu, a ovi što odlučuju o nama neka vide da mi nismo odustali i nećemo odustati. Pričekat ćemo ih neka proslave praznike, pa ćemo vidjeti šta ćemo dalje“, poručuje Hodžić u ime građana koji protestvuju.

Prisjetivši se dana 9. decembra kada je deblokirana deponija uz policijsku pratnju, podsjeća kako se na prosvjednike primijenila sila, te da su zbog toga podnesene krivične prijave protiv načelnika policijske uprave Mostar-Sjever i svih policajaca koji su upotrebili prekomjernu silu.

„Od šestog mjeseca kad smo mi prvi put napravili blokadu ovdje, političari govore isto, ali ništa ne rade. Svjedoci smo da ne sazivaju niti se pojavljuju na sastancima“, kaže Hodžić.

Naglašava kako su se čule izjave kantonalnog premijera Nevenka Hercega da ovaj problem treba riješiti na višem nivou, ali njima kojih se najviše tiče, kaže, nitko se ne obraća niti što predlaže.

„Mi smo spremni na dogovor i znamo da se to ne može završiti za dan. Međutim, ima nešto što se mora uraditi, što su i oni rekli da više nije mjesto da ovdje bude ova deponija. No, oni ne poduzimaju ništa”, dodaje Hodžić.

U federalnom Ministarstvu turizma i okoliša, prema neslužbenim informacijama, 8. januara raspravljat će se o ovome problemu, međutim građanima kojih se najviše to sve tiče, kako naglašava, niko ništa ne govori.

„Pozvani su gradonačelnik, javni pravobranilac Mostara i direktor Deponije, ali bez ministara koji su jedini koji mogu odlučiti o ovom, Hasandedić i Teletović, nema svrhe sjediti“, zaključio je Hodžić.

Stoga će građani, unatoč činjenici da je policija ispred deponije Uborak svaki dan 24 sata, i dalje održavati mirne prosvjede i ukazivati na problem koji bi, kako ističu, mogao imati kobne posljedice za širu okolicu.

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku postoje duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju, kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Mještani okolnih naselja u lipnju su deset dana blokirali odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina tu deponirano te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Nakon dogovora s gradonačelnikom Mostara, odlagalište je deblokirano i nastavljeno je odlaganje otpada. Prema potpisanom sporazumu, trebao je biti formiran stručni tim koji je trebao raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta na novu lokaciju.