Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Građani pozivaju na sprečavanje nelegalne gradnje u opštini Stari Grad

press zgrada sarajevo

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 02.07.2021. zvaničnim dopisom zatražila od Općine Stari Grad zamrzavanje aktivnosti na novim parcelama, uključujući i prodaju, ali Općina Stari Grad nije reagovala

Neformalna grupa građana “Zgrada” održala je press konferenciju na kojoj je informisala javnost o svim neregularnostima učinjenim u slučaju nelegalne gradnje u općini Stari Grad u Sarajevu, u obuhvatu Ambijentalne cjeline Alifakovac.
Naime, postupak izmjene regulacionog plana Alifakovac-Babića Bašča, proveden je netransparentno, a građani nikada nisu obaviješteni da li je Općina Stari Grad odlučila o njihovom prigovoru, te nije ispoštovana ni procedura donošenja regulacionog plana i parcelacija zemljišta propisana Zakonom o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, čime su ugroženi životi građana i njihova imovina.

“Sve je počelo u martu 2016. kada je Općina Stari Grad održala javnu raspravu o regulacionom planu “Alifakovac-Babića Bašća” na kojoj smo vidjeli da je prema tom planu u dvorištu naše zgrade ucrtan novi objekat. Odmah odlučujemo da podnesemo prigovor na koji nam niko ne odgovara. 2 godine kasnije Općina Stari Grad provodi cijepanje parcele na kojoj se nalazi naša zgrada sa dvorištem, nekada jedinstvena parcela sada je izdjeljena na 4 nove, a nas kao stanare koji žive na toj parceli niko o tome ne obavještava. U avgustu 2020. Općina Stari Grad na svojoj web stranici postavlja uvid u prijedlog izmjena i dopuna Regulacionog plana “Alifakovac-Babića Bašća”, ne obavještavajući nas kao stanare o tome, iako smo podnijeli prigovor još 2016. Samo nekoliko mjeseci nakon toga, u novembru 2020. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donosi odluku o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, međutim to ne zaustavlja dalje kršenje zakona od strane Općine Stari Grad. U januaru 2021. Općinsko Vijeće Stari Grad Sarajevo usvaja izmjene i dopune RP “Alifakovac-Babića Bašća” po skraćenom postupku, a sredinom juna prošle godine Općina objavljulje oglas za prodaju parcele u ulici Maguda, iako je u pitanju nestabilan teren-klizište, za izgradnju stambeno-poslovnog objekta. Iz medija saznajemo da se dvorište naše zgrade prodaje i hitno reagujemo prema institucijama. Iz izvoda iz katastra saznajemo da je parcela na kojoj se nalazi zgrada i dvorište iscijepana, a pored 4 parcele nastale 2018., 2020. se pojavila i peta parcela, označena u ZK kao gradilište, koja se sada prodaje i zahvaća većinu dvorišta.”, ističe Maja Štabek Gliha, u ime neformalne grupe građana “Zgrada”.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 02.07.2021. zvaničnim dopisom zatražila od Općine Stari Grad zamrzavanje aktivnosti na novim parcelama, uključujući i prodaju, ali Općina Stari Grad nije reagovala. Nakon toga 5.07.2021. i Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH donosi preporuku načelniku Općine Stari Grad da zaustavi postupak i aktivnosti prodaje sporne parcele. Međutim, isti dan Općina Stari Grad parcelu prodaje. U skladu sa svim tim, početkom ove godine, kupac parcele je podnio zahtjev Općini Stari Grad za urbanističku saglasnost, za izgradnju objekta na nestabilnom terenu-klizištu, na parceli koja se nalazi u zaštitnom pojasu Historijski urbani krajolik Sarajeva.

U službenim novinama KS nalazi se Odluka o sprovođenju Regulacionog plana Alifakovac-Babića Bašča i nalaže tretman klizišta prilikom legalizacije već izgrađenih objekata i nove gradnje, te se navodi da su nestabilni tereni i aktivna klizišta tereni nepovoljni za bilo kakvo građenje.
Potrebno je uraditi detaljno inžinjersko-geološko ispitivanje, a posije sanacije aktivnog klizišta uraditi monitoring u vremenskom periodu od 1 godine, te geodetskim snimanjem konstatovati eventualno pomjerenja tla. Ukoliko nema novog pomjeranja tla, smatra se da se sanacija klizišta uspjela i teren po kategorizaciji iz nestabilnog prelazi u uslovno stabilan teren.

“Međutim, u pravilu, sanacijom se vrši stabilizacija terena, ali ne zbog mogućnosti izgradnje na njemu, nego prvenstveno zbog zaštite okolnih terena. I tako odgovoran, skup i zahvat sa neizvjesnim rezultatom Općina prepušta investitoru koji je zamljište kupio s namjerom da gradi.” ističe Maja Štabek Gliha

Pozivamo nadležne lokalne institucije da spriječe nelegalnu gradnju u opštini Stari Grad, koja bi ugrozila živote i imovinu građana, te da zaustave praksu narušavanja Historijskog urbanog krajolika Sarajeva pogodovanjem privatnim interesima. Tražimo od svih nadležnih da konačno zaštite interese građana. Mi nastavljamo našu pravnu borbu i iskoristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se ne zabrani gradnja na ovom lokalitetu i dok se zahvat ne izbriše iz regulacionog plana.

Stanari iz ulice Maguda 3 u naselju Alifakovac već mjesecima ističu da je u ovom naselju na netransparenatan i nezakonit način došlo do izmjene regulacionog plana i parcelacije zemljišta čime su ugroženi imovina, zaštićeni objekti, ali i životi građana. Naime oni žive u zgradi izgrađenoj 1903. godine, koja je pod zaštitom države, unutar zone zaštite nacionalnog spomenika Historijski urbani krajolik Sarajevo, u obuhvatu Ambijentalne cjeline Alifakovac, no nadležni iz općinske administracije su ignorisali tu činjenicu prilikom izmjene regulacionog plana, te prodaje parcele za gradnju zgrade na ovoj lokaciji. Ovo je samo jedan od mnoštva slučajeva nelegalne gradnje u općini Stari Grad koji mogu ozbiljno narušiti izgled ovog dijela grada, te se takva praksa mora pod hitno zaustaviti, saopćeno je.