Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

trg susan sontag

Građani Sarajeva poslali poruke podrške narodu Ukrajine: “Oni se bore za sve nas”

protest (2)

Skupu je prisustvovalo nekoliko stotina građana s porukama “zaustavite rat”, “slava Ukrajini”…

Nekoliko stotina građana danas je na trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu uputilo podršku Ukrajincima u borbi protiv ruske agresije.

Serhi Miniailo, otpravnik poslova Ambasade Ukrajine, zahvalio je Sarajevu i Bosni i Hercegovini što nisu neutralni spram onog što se dešava u Ukrajini.

“Ovi aprilski dani su bitni za Sarajevo i cijelu BiH. Molim vas da minutom šutnje odamo počast hiljadama boraca za slobodu, žena i djece koji su životima platili cijenu okupacije. Okupator po cijenu tuđih života nastoji ostvariti snove paklene mašte, opasne i zle. Već 45 dana mi se borimo i već ovih 45 dana mi je teško pronači riječi kojima bih opisao svoje osjećanje, ljutnja, bijes, žudnja, želja za osvetom… Čini mi se da su sve riječi banalne za ono što vidimo na slikama iz ukrajinskih gradova”, poručio je Miniailo.

Poručio je kako će se moskovsko fašističko zlo proučavati u nadolazećim vremenima.

“Postoji li razlika između tuge jednog i tuge miliona. Uvjeren sam da prema tuzi niko ne može biti neutralan. Za sve dolazoi vrijeme osvete. Nakon našeg sloma ove moskovske fašističke države, filozofi i politolozi će dugo istraživati izvore zla u Moskvi i van nje. Hvala vam što niste ravnodušni i što pokazujete da vam nije svejedno. Vaše prisustvo ovdje je manifestacija vaše borbe protiv onog što je bilo i što se može ponoviti, a to je borba protiv bombardovanja škola, bolnica, vrtića… Ne sumnjam da ćemo pobijediti u borbi protiv zla, jer istina je na našoj strani. Zajedno do pobjede! Živjela BiH, slava Ukrajini”, kazao je Mihailo.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić kazao je da u Ukrajini ginu civili, razaraju se naseljena mjesta, milioni ostaju bez domova, a sve se događa pred očima javnosti.

“Napadnuta je evropska i suverena država Ukrajina. Biti na strani Ukrajine je moralna obaveza prema pravdi i istini. To znači slijediti hrabrost i čovječnost svih naših predaka koji su tridesetih bili na strani Republikanaca u Španiji, te svih naših predaka koji su četrdesetih i devedesetih branili BiH”, ističe Mustafić.

Kako kaže, ruski narativ o borbi protiv nacista u Ukrajini identičan je srpskom narativu devedesetih o borbi protiv islamskog fundamentalizma.

Foto: NAP

“Naš današnji skup je dokaz Ukrajincima da nisu sami, da se oni bore za sve nas. Mi u BiH nismo pobijedili fašizam. Na ulicama BiH, ali i susjednih država oslikani su morali Putinu i Mladiću. To čine oni koji navijaju za krv i nasilje”, kaže Mustafić.

Njegova poruka kako ne podnosi političku neutralnost, koja ustvari znači podržavanje, izazvala je veliki aplauz prisutnih.

U ime organizatora obratila se Velma Šarić, iz Centra za postkonfliktna istraživanja koja je kazala da se moramo suprotstaviti zločinima i oduzimanju nevinih života, te da Sarajevo i BiH trebaju pomoći humanitarno Ukrajini.

Skupu je prisustvovalo nekoliko stotina građana s porukama “zaustavite rat”, “slava Ukrajini”…

Foto: Fena

Skup su organizovali Centar za postkonfliktna istraživanja i partnerske organizacije civilnog društva, a prisustvovali su brojna lica iz političkog i javnog života, državni parlamentarci Saša Magazinović (SDP) i Predrag Kojović (Naša stranka), kao i režiser Dino Mustafić, glumac Ermin Bravo, britanski ambasador Matthew Field…