BiH

mirni protest

Građani tuzlanskih prigradskih naselja traže uredno snabdijevanje strujom

19/12/2021

Posljednju godinu, ističu nezadovoljni građani, njihova neformalna grupa je održala veliki broj sastanaka s predstavnicima Elektrodistribucije Tuzle i Živinice, ali osim dobijenih obećanja njihov problem nije riješen.

Građani prigradskih mjesnih zajednica Par Selo, Ljubače, Gornji Pasci i Donje Dubrave, koje se nalaze na razmeđu gradova Tuzla i Živinice, okupili su se danas na mirnim protestima zbog višedecenijskih problema s isporukom električne energije za njihova domaćinstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Posljednju godinu, ističu nezadovoljni građani, njihova neformalna grupa je održala veliki broj sastanaka s predstavnicima Elektrodistribucije Tuzle i Živinice, ali osim dobijenih obećanja njihov problem nije riješen.

“Posljednje snježno nevrijeme ostavilo nas je bez snabdijevanja električnom energijom više od 70 sati. Ostali smo bez struje u nedjelju, a dobili je u srijedu i to je napon rastao do 300 volti zbog čega smo morali isključiti sve uređaje. Ja sam student i online nastavu ne mogu pratiti jer dolazi do čestih prekida u isporuci struje, a bez struje ostajemo i po nekoliko dana. Sve nam se to događa u 21. vijeku. Kada nestane struje mi smo, faktički, odsječeni od ostatka svijeta, jer nemamo ni signala za mobitele. Ovo se više ne može trpiti i vjerovatno ćemo se odlučiti na radikalnije poteze”, kaže Toni Tomić, 23-godišnji student iz tuzlanskog naselja Orašje.

Građani pomenutih naselja strahuju od svake promjene vremena. Elementarne nepogode se ne mogu predvidjeti, ali njih u mraku ostavlja malo jači pljusak ili vjetar.

“Nije ovo od jučer, ovo traje godinama. U ovim naseljima je veliki broj starijih građana. Njima kada nestane struje oni se smrzavaju, jer nisu u stanju unijeti ogrijev i naložiti vatru”, kaže Dragan Grgić iz Donjih Dubrava koje pripadaju Gradu Živinice.

Mario Stjepić iz tuzlanskog naselja Ljubače je bio na sastancima s predstavnicima Elektrodistribucije Tuzla i Živinice.

“Slušamo njihova obećanja, priče o ulaganjima i remontu mreže u proteklih 30 godina. Pomaka, međutim, nema, jer da su tačne njihove priče mi bismo bili Švicarska. Pomaka nema i mi razmišljamo o daljim koracima. Izlasku na ulicu, odlazak pred Elektrodistribuciju Tuzla i Elektroprivredu BiH u Sarajevo”, kaže Stjepić.

U Gornjim Pascima su postavljene bandere. Senaid Avdić, građanin te mjesne zajednice, govori kako električari na raspolaganju kablove da bi nastavili posao.

“Postavili su bandere, a nemamo kablova. Nemamo trafo stanice, a imamo oko 1.000 domaćinstava. Uredno plaćamo račune, a kada imao struju napon je tako slab da ne možemo ispeći kafu. Kako je moguće da električari nemaju kablova, ko je za to kriv? Svako nevrijeme nama zadaje glavobolju i ovo je više postalo neizdrživo”, kaže Avdić.

Današnji skup u Par Selu je protekao mirno, ali građani najavljuju radikalnije poteze ako se njihovi problemi ubrzo ne riješe. ​​​​​​​

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.