Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani Tuzle odali počast Josipu Brozu: Nakon Tita sve je loše

BiH

tito tuzla (3)

Građani Tuzle danas su na Slanoj banji obilježili 38. godišnjicu smrti Josipa Broza Tita, jugoslovenskog predsjednika bez ograničenja trajanja mandata, javlja Anadolu Agency (AA).

Muhamed Čaušević, predsjednik Gradskog udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata, naveo je da fašizam jača, što je veoma porazno za svako društvo.

˝Sve je manje onih koji smatraju da Tito i nije uradio nešto toliko bitno za njihove živote. Ipak, samo za Bosnu i Hercegovinu uradio je ogromne stvari, odnosno 1943. godine na drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a je rekao da Bosna i Hercegovina mora postojati kao ravnopravna država svih naroda i narodnosti u tadašnjoj Jugoslaviji. To je najveći doprinos. I tada su bile snage, kao i sada, da se sve to razruši i da nije bilo Tita, to bi se vjerovatno desilo˝, rekao je Čaušević.

Naveo i to da današnji Bošnjaci, a tadašnji Muslimani, trebaju posebno biti zahvalni ovom vođi.

˝Treba znati da je Tito rekao da BiH mora biti ravnopravna republika sa svih šest ostalih, da su svi narodi u njoj ravnopravni i da je ona i srpska, i hrvatska i muslimanska i tako je bilo sve do 1992. godine, kada su pobijedile fašističke snage i razdvojile narode u torove˝, naveo je Čaušević, dodajući i ogroman Titov doprinos na međunarodnom nivou, naročito prilikom osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, istakao je da je životni standard Jugoslovena bio mnogo bolji, te da su ˝Končar˝ i ˝Energoinvest˝ bili druga, odnosno treća firma u Evropi.

˝Milioni su plakali nakon njegove smrti jer su se plašili da će se dogoditi ono što se kasnije desilo. Ljudi su se bojali budućnosti. Iako je već nekoliko mjeseci bio bolestan i imao je 88 godina, ipak su milioni na vijest o njegovoj smrti bili u šoku i bili smo očajni. Neki sada kažu, zašto toliko pretjerivanje i tolike suze. Nakon Titove smrti dogodilo se sve loše što se dogodilo, teški ratovi i mnoge žrtve, egzodus iz zemalja bivše Jugoslavije i rasparčanost Južnih Slavena˝, izjavio je Imamović.