BiH

Građani zbog ujeda psa od države uspiju naplatiti i 5.500 KM

01/08/2018

Nakon što je portal Fokus.ba ranije objavio da su pojedini građani lažirali ujede pasa kako bi tužbom pokušali naplatiti određen iznos novca, istražili smo koji su općenito najveći naplaćeni iznosi u slučajevima kada su građani zaista pretrpjeli takve traume ili povrede.

Dok primjerice u Zenici građani u prosjeku potražuju oko 2.800 KM, najčešći potraživani iznos građana u sarajevu, tj. visina spora kreće se u rasponu od 1000-5.500 KM.

Ova informacija nam je potvrđena u Pravobranilaštvu Grada Sarajeva.

“Grad Sarajevo se posljednjih par godina susreće s tužbama zbog ujeda pasa, tako da je u 2016. godini bilo podneseno pet tužbi a u 2017. njih sedam. Najveći iznos dobijene presude je 5.500 KM s tim da presuda još nije pravosnažna obzirom da su svi tuženi uložili žalbe, a u tom konkretnom slučaju Grad Sarajevo je solidarno obavezan sa Općinom i Kantonom Sarajevo”, naveli su za Fokus.ba iz Pravobranilaštva Grada Sarajeva.

Istakli su da je relativno rijetko da tužbe građana budu odbijene, a sve u zavisnosti osnovanosti i postavljenog tužbenog zahtjeva.

“Najveći izazov za Grad Sarajevo je dokazati pasivnu legitimaciju, odnosno činjenicu da je Grad Sarajevo specifičan organ uprave koji obzirom na važeće pravne propise kao i svoje interne akte nema bilo kakve nadležnosti kada je predmetna tematika u pitanju”, zaključili su.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.