Pojedinci u BiH lažiraju ujede pasa lutalica kako bi pokušali naplatiti 3.000 KM

psi lutalice
Ilustracija

U pojedinim bh. gradovima, prvenstveno u Sarajevu i Zenici, u proteklim mjesecima građani su uspjeli naplatiti preko 3.000 KM od države kao štetu za ujed pasa lutalica.

Iako je u ovim gradovima broj pasa lutalica manji u odnosu na protekle godine, ipak se dešavaju nemile scene, a pojedini građani su do sada uspjeli naplatiti odštetu. Ponukani njihovim iskustvima neki su pokušali fingirati napad.

Kako Fokus.ba saznaje u Gradskom pravobranilaštvu u Zenici u 2017. godini je zaprimljeno 49 novih tužbi po osnovu ujeda pasa lutalica. Ukoliko se uzmu i predmeti koji su preneseni iz prethodnih godina, ukupno je bilo 120 tužbi.

Od ovog broja, oko 20 posto je bilo slučajeva gdje je Pravobranilaštvo uspjelo dokazali da se nije radilo o psima lutalicama.

Bilo je slučajeva gdje se napad uopće nije desio na javnoj površini,a čak su dobijali parnice dokazavši da se uopće nije radilo o ugrizu pasa.

U pojedinim parnicama su tužioci bili neuke stranke, odnosno zastupali su sami sebe u postupku, ne angažujući advokata.

„Uzevši u obzir činjenicu da sudovi ne smiju savjetovati neuke stranke u pogledu relevantnih procesnih i materijalnih propisa, Pravobranilaštvo je ovakve parnice dobijalo bez problema“, navodi se u izvještaju o radu ovog pravobranilaštva.

U izvjesnom broju slučajeva tužbe su povučene i parnice dobijene, jer su tužioci pogrešno smatrali da mogu uspjeti u parnici bez da predujme troškove vještaka, a sudovi bez nalaza vještaka nisu u mogućnosti utvrditi štetu, pa su takve tužbe po pravilu rješavane u korist države, odnosno grada.

U prošloj godini građani su po osnovu 49 novih tužbi potraživali ukupno 135.869 KM. To praktično znači da su građani u prosjeku tražili odštetu od skoro 2.800 KM.