Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građanski savez i LDS najavili ujedinjenje u septembru

BiH

reuf-bajrovic-gradjanski-savez-2
Reuf Bajrović

Građanski savez (GS) i Liberalno demokratska stranka (LDS) najavili su danas ujedinjenje u jedan politički subjekt koje će se desiti u septembru.

Predsjednik GS-a Reuf Bajrović je kazao da njihove vrijednosti ostaju iste, a to su pitanja primarne jednakosti svih, na svakom pedlju teritorije BiH, agresivni obračun sa sadašnjom vlasti…

– Vrlo je važno da ćemo pokušati da okupimo još ljudi, da što veći broj onih koji nisu angažirani, pogotovo mladih ljudi uključimo u ovaj proces – naglasio je Bajrović na pres-konferenciji u Sarajevu.

Predsjednik LDS-a Amir Husarić je najavio da će odmah nakon kongresa ujedinjenja koji će biti u septembru GS-liberali, kako je sada radni naziv, uputiti aplikaciju Alijansi liberalnih demokrata Evrope (ALDE) i Liberalnoj internacionali.

– Prema razgovorima koje smo već obavili imamo garancije da će prijem ove nove stranke u ALDE biti 1. do 3. decembra u Amsterdamu na kongresu, a da će Liberalna internacionala to uraditi do kraja 2017. godine – naveo je Husarić.

Dodao je da nastavljaju saradnju sa svim liberalima u regionu „kako bi uspjeli izlobirati klub poslanika liberala u Evropskom parlamentu da donesu odluke kojima će zemlje iz regiona ubrzati svoj pristup Evropskoj uniji“.

– Naš cilj je NATO i EU i naš cilj su izbori 2018. i promjena aktuelne vlasti – poručio je Husarić.

Predsjednik Političkog savjeta GS-a Emir Suljagić je ocijenio da je trenutak u kojem se naša zemlja nalazi „prilično dramatičan“.

– Već 20 dana gledamo kako Vlada FBiH nije u stanju da riješi problem protesta ispred zgrade Vlade FBiH, već dvije i po godine gledamo kako u desetinama hiljada najmlađi i najobrazovaniji građani BiH napuštaju ovu zemlju zauvijek. Vidimo neviđenu ekonomsku stagnaciju, vidimo ozbiljan ekonomski pad – naveo je Suljagić.

Dodao je da su se predstavnici GS-a i LDS-a dogovorilo o jednoj stvari, „a to je da ova zemlja više nema vremena za čekanje, da građanska politička scena nema više vremena za čekanje, da je BiH i ono s čim ćemo izaći pred građane BiH 2018. važnije od toga šta će ko od nas biti“.

– Ono što smo u stanju da dogovorimo jeste šta će biti ono šta ćemo raditi 2018. godine, ne 100 dana nakon izbora nego prvi dan nakon izbora – kazao je Suljagić.