Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građanski savez: Vučić ne odustaje od ratnih ciljeva

gradanskisavez

Povodom izjave predsjednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića izrečene danas na Kosovu da je Slobodan Milošević „veliki srpski lider“ oglasili su se iz Građanskog saveza (GS). Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Prvo, mi u GS-u već godinama govorimo o tome da Vučić i njegovi partneri u Bosni i Hercegovini, Dragan Čović i Milorad Dodik ne odustaju od ratnih ciljeva i da se jedino mijenjaju sredstva kojima ih provode u djelo.

Drugo, Vučić i Srbija su bez ikakvih sumnji dio svakog, uključujući i ruske planove za izazivanje nestabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu.

Treće, Vučićeva izjava je još jedna potvrda onoga što govorimo u posljednjih mjesec dana: da je svaki razgovor o promjeni granica u bivšoj Jugoslaviji, odnosno između Kosova i Srbije ustvari o promjeni granica i podjeli Bosne i Hercegovine. GS je nažalost još uvijek usamljen u isticanju opasnosti koje u promjenama granica predstavljaju po Bosnu i Hercegovinu.

Dalje, Vučić je danas otkrio da se u odnosu na Vučića iz 1992. i 1995. razlikuje po tome što onaj Vučić nije imao ruske MiG-ove 29, a ovaj današnji ima. I što je za razliku od Vučića iz devedesetih u stanju provesti u djelo prijetnju o ‘sto muslimana za jednog Srbina’.

GS sa žaljenjem konstatuje da neke lijeve partije u svojim kampanjama koriste pomoć političara iz regiona koji se zalažu za promjene granica i time još jednom pokazuju da između partije i države biraju partiju.

Na kraju, današnja Vučićeva izjava pokazuje i civilizacijske razlike između naših vrijednosti i vrijednosti onih protiv kojih se borimo: naš partner u Srbiji je Čedomir Jovanović, koji je Miloševića izručio tribunalu u Haagu, Čovićev i Dodikov partner je Vučić za kojeg je taj masovni ubica ‘veliki srpski lider'”.