Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državna agencija u Banjoj Luci

Gradnja zgrade IDDEEA-e poskupila za 7 miliona KM, za 11 godina ni temelji nisu udareni

zgrada IDDEEA

Saga oko gradnje državne agencije u Banjoj Luci se nastavlja. Za 5 godina cijena zgrade sa 16 miliona porasla na 23 miliona KM

Iako je prvi tender za gradnju zgrade Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) raspisan još 2015. godine, još uvijek nisu počeli konkretni radovi na izgradnji ove državne institucije u Banjoj Luci. Umjesto toga, vrijednost izgradnje zgrade IDEEA-a je za pet godina porasla za sedam miliona KM!

Piše: A. DUČIĆ

Kako saznaje Fokus.ba, Vijeće ministara BiH treba da usvoji izmjenu odluke na osnovu koje je cijena gradnje zgrade porasla sa 16,3 miliona KM na 23.274.087 KM. Ova sredstva će se izdvojiti iz budžeta, a predviđeno je da se ova zgradi gradi do 2024. godine.

Prema odluci u narednoj  godini planirano je da se utroši 11,9 miliona KM, godinu kasnije šest miliona KM, u 2023. godini 5,3 miliona KM. Nadalje za tehnički prijem i pribavljanje upotrebne dozvole u 2024. godini predviđene još nešto manje od pola miliona KM.

Opremanje objekta uredskim namještajem i IT opremom koštat će 4,3 miliona KM. Za priključke na infrastrukturnu mrežu za 2024. godinu izdvaja se iznos od 123.773 KM.

Na zvaničnoj stranici IDDEEA-e 2. novembra objavljena je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača u postupku pripremnih, zemljanih, armiranobetonskih i hidroizolacionih radova koji predstavljaju I fazu izgradnje zgrade za smještaj sjedišta i organizacionih jedinica Agencije.

Prema odluci, izabrana je firma “Enikon-gradnja” iz Zvornika. Istu firmu Vlada RS-a u više navrata je izabrala za gradnju niza objekata. Također, firma “Enikon-gradnja” Bratunac je nosilac konzorcijuma više firmi koja treba graditi granični prelaz između Bratunca i Ljubovije.

Treba naglasiti da je odluka da se zgrada IDDEEA-e gradi u Banjoj Luci donesena još u septembru 2009. godine. Prema toj odluci zgrada je trebala biti završena 2014. Godine. No, onda je uslijedilo niz propalih tendera.

U međuvremenu je Vlada RS dala lokaciju za izgradnju zgrade koja se nalazi u krugu bivše kasarne “Trapisti” u Banjoj Luci, a Gradska uprava izdala je građevinsku dozvolu koja važi do kraja ove godine.