Obratite pažnju

Šest znakova da vam je telefon hakovan

haker-mobitel

Ovo je šest najčešćih znakova koji se pojavljuju kada vam neko hakuje telefon

Mobilni telefoni su nam postali kao produžena ruka. Mnogi važni podaci se nalaze u ovim uređajima, pa zato ne bi valjalo da im je bezbjednost ugrožena. Ovo je šest najčešćih znakova koji se pojavljuju kada vam neko hakuje telefon.

Restartuje se sam od sebe

Ne postoji nijedan razlog da se vaš telefon sam isključuje i uključuje, ukoliko je sve u redu. Dakle, primijetite da se restartuje sam od sebe, to može biti znak da vam je telefon ili “zaražen” nekim virusom, ili da je hakovan.

Ne možete da ga isključite

Nemogućnost isključivanja telefona još je jedan znak da je telefon možda hakovan. Umjesto da se isključi kada odaberete tu opciju, često će otvarati različite aplikacije, osvjetljenje će se samo od sebe mijenjati, i slično.

Brzo se zagrijava

Telefon se često brzo zagrije prilikom punjenja. Mada to nije specijalno dobar znak, ako je to jedina situacija kada mu temperatura raste, onda ne morate da se brinete. Međutim, ako primijetite da se pregrijava iz čista mira i kada ga ne koristite, ili koristite neke osnovne aplikacije, sigurnost može da vam bude ugrožena.

Nepoznati brojevi u pozivima

Kada pogledate nedavne pozive, da li prepoznajete sve brojeve telefona? Ukoliko to nije slučaj, onda bi trebalo da obratite pažnju i preduzmete mjere kako biste bili sigurni da vam je telefon bezbjedan, prenosi Genmice. Isto važi i za dobijanje poziva od nepoznatih brojeva iz inostranstva.

Visoka potrošnja mobilnih podataka

Vjerovatno znate sami koliko GB imate u svom paketu ako se postpaid korisnik, odnosno koliko interneta ste kupili ukoliko ste prepaid. Ipak, nije loše da povremeno provjeravate potrošnju mobilnih podataka u aplikaciji svog operatera. Ako primijetite neregularnosti – ovo može biti znak da ste hakovani.

Slučajne aplikacije na vašem telefonu

Izuzetno je često da se ljudima tek tako pojave nepoznate aplikacije na telefonu. Ukoliko vam se ovo desi, dva razloga su vjerovatna – ili imate malware, ili vam je neko hakovao telefon. U svakom slučaju, ni jedno ni drugo nije dobro i vaši podaci su ugroženi.