Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

spomenik kralju tvrtku

Gradonačelnica se dosjetila: “Ni Ajfelov toranj nije pomjeren, a spomenik ima 25 tona”

spomenik kralj tvrtko (3)
Foto: Hazim Aljović/FENA

Uzor u toj ideji je bio Ajfelov toranj u Parizu, koji je isto tako postavljen kao izložba. I nikada više nije pomjeren

Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću, koji je u noći s 28. na 29. august postavljen ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, već je izazvao brojne polemike i rasprave u javnosti, te je, kako je istakao i historičar Husnija Kamberović, postao instrument za nove političke manipulacije i podjele u BiH.

Iako se tokom traženja idealne lokacije za spomenik najviše pričalo o dozvolama i saglasnostima, prije svih Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, nakon postavljanja kipa gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nije dala adekvatan odgovor na pitanje da li postoje, te kakve su dozvole dobijene za postavljanje ovog spomenika, pisao je Žurnal.

Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić su podnijeli zahtjev, Općina Centar na čelu sa Srđanom Mandićem je izdala privremenu dozvolu za korištenje javne površine na mjestu gdje je postavljen spomenik, a za, kako se navodi, izložbu pod nazivom „Srednjovjekovna bosanska država – Kralj Tvrtko I Kotromanić“.

Nakon pisanja napokon se oglasila i gradonačelnica.

Benjamina Karić
FOTO: A. Kajmović/Fena
Benjamina Karić

“Da sam kojim slučajem čekala na saglasnost Komisije za zaštitu spomenika, isti ne bi bio postavljen nikada, jer je Komisija odbila tri ranije predložene lokacije.

Angelina Ošap Gačanović, članica Komisije, je nekoliko puta, javno, istakla kako je za nju Tvrtko srpski kralj i to je razlog zašto nije dozvoljavala da spomenik bude postavljen.

Budući da se odluke u Komisiji ne mogu donijeti bez Angelininog glasa, bila sam svjesna da ukoliko budem čekala, neću završiti posao.

Zato sam došla na ideju da od načelnika opštine tražim zauzimanje javne površine kako bi organizovala “Izložbu o srednjovjekovnoj bosanskoj državi- Kralj Tvrtko I Kotromanić” i kako bi izložila bistu kralja.

Uzor u toj ideji je bio Ajfelov toranj u Parizu, koji je isto tako postavljen kao izložba. I nikada više nije pomjeren.

Saglasnost sam u skladu sa zakonom i dobila.

Kako sam dobila tako ću uz podršku Općine i produžiti. Namjeravam tražiti da se saglasnost produžava, do nekih boljih vremena.

Sigurna sam da će naš Tvrtko ostati tu zauvijek, a 25 tona nije lagano, čak i da ga neko pomisli skloniti”, izjavila je između ostalog gradonačelnica Sarajeva.