BiH

Abdulah Skaka

Gradonačelnik Sarajeva prisustvuje molitvenom doručku kod Trumpa

28/01/2020

Riječ je o jednom od najznačajnijih godišnjih političkih događaja u SAD-u, koji se tradicionalno održava u hotelu "Hilton"

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka prisustvovat će 68. tradicionalnom molitvenom doručku u Washingtonu na poziv Kongresa Sjedinjenih Američkih Država. Domaćin skupa će, pored kongresmena iz dvije najveće američke partije biti i predsjednik SAD-a Donald Trump, prenosi Anadolu Agency.

Riječ je o jednom od najznačajnijih godišnjih političkih događaja u SAD-u, koji se tradicionalno održava u hotelu “Hilton” u glavnom gradu SAD-a i to uvijek prvog četvrtka u februaru. Ovogodišnji molitveni doručak održat će se 6. februara, saopćeno je iz ureda gradonačelnika Sarajeva.

Svake godine, američki predsjednik se obrati javnosti na ovom skupu, kojem će i ove godine prisustvovati gosti iz više od 100 država svijeta, ali i većina najviših američkih zvaničnika, uključujući brojne kongresmene i senatore SAD-a.

Gradonačelnik Skaka je istaknuo da je ovo prilika da se Grad Sarajevo promovira i na najbolji način etablira na međunarodnoj sceni.

“Ovo je i priznanje za Grad Sarajevo kao instituciju i za sve ono što radimo kako bismo glavni grad BiH vratili u međunarodnim odnosima na mjesto koje mu pripada. Bit će to šansa da s našim prijateljima iz SAD-a razgovaramo o situaciji u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, posebno o razvojim projektima koji su pred nama. SAD je bio i ostao naš najveći saveznik i partner, narod u Sarajevu to nikada neće zaboraviti”, rekao je Skaka.

Tokom boravka u SAD-u, planirani su i bilateralni susreti sa američkim zvaničnicima.

“Naravno, iskoristit ćemo priliku da produbimo saradnju i otvorimo nove kanale komunikacije. Do sada smo imali vrlo važnu i dobru saradnju sa SAD-om, ali molitveni doručak je skup najutjecajnijih ljudi iz svih sfera života, a Grad Sarajevo ima potencijal i projekte koji mogu zainteresirati investitore i moguće partnere”, poručio je Skaka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.