Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gradonačelnik Skaka na kafi sa građanima Sarajeva

abdulah skaka – kafa

Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, danas je na Baščaršijskom trgu priređeno druženje građana sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom i njegovim zamjenicima Milanom Trivićem i Ivicom Šarićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani i posjetioci Sarajeva su imali priliku družiti se sa gradonačelnikom Skakom, popiti bosansku kafu i zasladiti se lokumom i ostalim delicijama

“Kafa sa gradonačelnikom”, kako je nazvano druženje, nekima je bila i prilika da direktno iznesu svoje probleme, zatraže rješavanje određenih problema i slično.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je da je poruka današnje kafe da je nova gradska uprava izašla iz okvira standardnih organizovanja manifestacija proslave Dana grada Sarajeva i da su danas na simboličan način pozvali građane da se pridruže i da otvoreno razgovaraju o svim temama.

“Mijenjamo standarde, ulazimo u direktnu komunikaciju sa građanima”, kazao je Skaka.

Istakao je da ih izuzetno čini ponosnim to što je Sarajevo zadržalo svoj multietnički kurs i tom prilikom kazao da će se nova gradska uprava truditi da zadrži ono po čemu je Sarajevo posebno i pratiti moderne tokove.

Na pitanje da li će saslušati zahtjeve građana tokom današnjeg druženja, Skaka je kazao da nema boljeg načina za takvo nešto od direktne komunikacije.

“Danas je svečana kafa, a u budućnosti ćemo svakako imati dane kada će gradska uprava biti na raspolaganju za direktna pitanja svim građanima Sarajeva”, poručio je gradonačelnik bh. glavnog grada.

Danas se obilježavaju dva jako važna datuma u istoriji Sarajeva, 6. aprila 1945. i 1992. godine. Prije 72 godine Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Decenijama kasnije, 6. aprila 1992. godine počela je opsada koja je trajala 1.425 dana i jedna je od najdužih u istoriji modernog ratovanja, tokom koje je živote izgubilo 10.514 ljudi među kojima 1.601 dijete.

Sarajevo obilježava ovaj dan brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama i svečanom sjednicom.

Programom obilježavanja Dana grada Sarajeva ranije danas položeno je cvijeće ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, odata počast šehidima i poginulim braniocima na Šehidskom mezarju “Kovači“, položeno cvijeće na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., mezarima ubijenih policajaca u Velikom parku, pred bistom Vladimira Perića – Valtera, Spomen-parku “Vraca“, Starom jevrejskom groblju, te gradskim grobljima.

Nakon “Kafe sa gradonačelnikom” od 14 do 18 sati na platou ispred BBI Centra održaće se zabava na otvorenom “Volim Sarajevo”.

U večernjim satima program će biti zaključen u Vijećnici gdje će se sa početkom u 19.30 sati održati Svečana sjednica Gradskog vijeća. Na sjednici će biti uručena “Šestoaprilska nagrada”, koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima.