Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavili vodič

Gradska uprava Prijedora na ulici s građanima: Prijavljivanje korupcije će osnažiti institucije

korupcija prijedor fena (1)

Ostojić ističe koliko je važno jačati mehanizme dobrog upravljanja na lokalnom nivou

Predstavnici Gradske uprave Prijedor danas su predstavili vodič za osobe koje žele prijaviti korupciju u lokalnoj zajednici, izrađen u okviru projekta “Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru“, koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Vodič sadrži informacije o postupanju Gradske uprave Prijedor u slučajevima prijave korupcije, postupku obrade i odlučivanja, te o zaštiti lica koja prijave korupciju.

Koordinatorica lokalnog tima za provedbu tog projekta Mirjana Ostojić istakla je da takvim pristupom žele podići povjerenje građana ove lokalne zajednice.

– Javnost nije svjesna mogućnosti prijavljivanja korupcije te zaštitnih mehanizama. Kroz saradnju sa UNDP-om i uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva radimo na unapređenju naših postojećih rješenja, te se vidi jasna razlika koju smo napravili. Samo sa otvorenim i odgovornim pristupom možemo izgraditi povjerenje građana u institucije Grada Prijedora – poručuje Ostojić.

Ostojić ističe koliko je važno jačati mehanizme dobrog upravljanja na lokalnom nivou.

– Kada izgradite sistem koji sam po sebi zatvara prostor za korupciju, vi vraćate povjerenje u javne vlasti. To se vidi i kroz komunikaciju sa građanima, investitorima, poduzetnicima i svim društvenim akterima. Prijedor je napravio važne iskorake na tom putu i zahvalni smo na podršci koju nam UNDP i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pružaju na tom putu. Prijavljivanje korupcije će osnažiti naše institucije – dodaje Ostojić.
Šefica Odsjeka za strateško planiranje Grada Prijedora Zinajda Hošić poručuje da je nužno raditi na široj transparentnosti lokalne zajednice kako bi se podiglo povjerenje javnosti.

– Ovaj projket je izuzetno važan za veće uključivanja građana u procese rada Gradske uprave. Koje su informacije koje im moraju biti dostupne, na koji način se uključuju u diskusije o izradi strateških dokumenata, planiranja budžeta – na ta pitanja tražimo odgovore u razmjeni dobre prakse. Grad Prijedor je uradio puno na uključenosti, te kroz ovakve aktivnosti mi nastojimo pojačati vidljivost našeg rada – zaključuje Hošić.

Projekat “Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru” ima za cilj unapređenje regulatornog i institucionalnog okvira u pogledu transparentnosti, odgovornosti i integriteta na kantonalnom i lokalnom nivou, te jačanje institucionalnih kapaciteta za uspješno suprotstavljanje korupciji, saopćeno je iz Grada Prijedora.