Za dvije godine ministrica Ankica Gudeljević na “budžetske jasle” dovela 19 osoba

ankica gudeljevic ss (1)

Prema posljednjim podacima Ureda za reviziju institucija BiH u Ministarstvu civilnih poslova BiH na kraju 2020. godine bile su zaposlene 142 osobe. Prema istom izvoru, na plate i naknade, te naknade troškova zaposlenih u ovom ministarstvu u 2020. godini potrošeno je oko 4,6 miliona KM

Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, tražio je od Ministarstva civilnih poslova podatke o tome koliko je osoba zaposleno u tom ministarstvu u vrijeme dosadašnjeg mandata ministrice Ankice Gudeljević, te po kojem su osnovu i na koje pozicije uposleni.

S.DEGIRMENDŽIĆ

U odgovoru Ministarstva civilnih poslova navodi se da je ministrica Gudeljević na tu poziciju imenovana u decembru 2019. godine, a dostavljen je tabelarni prikaz uposlenih od tog perioda do kraja 2021. godine iz kojeg je vidljivo na koje pozicije je dovedeno ukupno 19 osoba.

S obzirom na to da je Ankica Gudeljević na poziciju ministrice imenovana u decembru 2019. godine, to znači da je tokom 2020. i 2021. zaposlila čak 19 osoba u ovom Ministarstvu.

Uglavnom je riječ o savjetnicima i drugom osoblju u Ministarstvu čiji je angažman neposredno vezan za poslove u kabinetu ministrice Gudeljević ili u kabinetu njenog zamjenika, kao što su sekretari, vozači, pomoćnici…

Premda se navodi da je njihov mandat vezan za onaj ministrice i njenog zamjenika, iz dosadašnjeg iskustva i prakse u gotovo svim državnim institucijama, jasno je da je ovakav način zapošljavanja često put do konačnog “uhljebljenja” stranačkih kadrova na “budžetskim jaslama”, jer poznato je da se u međuvremenu upravo na pozicije koje su bile privremenog karaktera raspišu konkursi za trajno zaposlenje koje dobiju upravo osobe koje su ušle u državne institucije kao savjetnici ili raznorazni pomoćnici.

Od navedenih 19 osoba, njih sedam su zaposleni na određeno vrijeme po projektima podrške Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Iako je Magazinović pitao i koji su iznosi plata novouposlenih, odnosno, naknada ukoliko je riječ o zaposlenjima po ugovorima o djelu, taj odgovor iz Ministarstva civilnih poslova ovom poslaniku nisu dostavili.

Prema posljednjim podacima Ureda za reviziju institucija BiH u Ministarstvu civilnih poslova BiH na kraju 2020. godine bile su zaposlene 142 osobe. Prema istom izvoru, na plate i naknade, te naknade troškova zaposlenih u ovom ministarstvu u 2020. godini potrošeno je oko 4,6 miliona KM.