Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđeno za Fokus

Tužilaštvo BiH provjerava nezakonito imenovanje Konkurencijskog vijeća

Ankica Gudeljević
FOTO: Fena
Ankica Gudeljević

Da li je Vijeće ministara BiH kolektivno prekršilo Zakon? Fokus otkrio malverzacije tokom imenovanja bivše HDZ-ove ministrice Ankice Gudeljević i još dvije osobe

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet nakon navoda o nezakonitom imenovanju tri člana Konkurencijskog vijeća BiH o čemu je pisao Fokus. Za naš portal zvanično je iz Tužilaštva BiH potvrđeno da je predmet u radu, i da trenutno ne mogu više detalja davati.

Podsjetimo, Fokus je u istraživačkom tekstu objavljenog 7. maja otkrio detalje o malverzacijama prilikom imenovanja bivše ministrice civiljnih poslova BiH Ankice Gudeljević (HDZBiH), kao i Davora Savić te Ninele Salihbašić za članove Konkurecijskog vijeća BiH.

Navodi iz tužbi

Navodi da je prekršen Zakon o ministarskim i drugim imenovanjima sročeni su u tužbama bivših članova Konkurencijskog vijeća Amira Karalića, Aleksandra Bogojevića i Nebojše Popića, a koji su bili i kandidati na zadnjem konkursu.

Spomenuta Gudeljević po više osnova nije mogla biti vrednovana kao jedan od tri najbolja kandidata, a samim time, ističe se i u tužbama, nije mogla biti imenovana. Naime, Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 7. juna 2023. donijelo je odluku o kriterijima za izbor i imenovanje tri člana Konkurencijskog vijeća prema kojoj novi član Konkurencijskog vijeća mora imati završen pravni, ekonomski ili fakultet društvenog smjera.

Gudeljević nema završen nijedan od spomenutih fakulteta, već ima diplomu iz smjera humanističkih nauka. Nadalje, prema ovim kriterijima, navodi se da treba imati najmanje pet godina radnog iskustva u struci, odnosno iz oblasti konkurencije. Iz njene biografije evidentno je da ga nema budući da je obavljala nekoliko funkcija u privatnim i javnim preduzećima, a potom i funkcije ambasadorice BiH u Njemačkoj, zatim savjetnice zamjenika ministra vanjskih poslova, te u konačnici državne ministrice civilnih poslova.

Prema posebnim uslovima koje je propisalo Vijeće ministara BiH, novi član Konkurencijskog vijeća ne smije obavljati političke aktivnosti. Međutim, Gudeljević je de facto stranačka osoba. U njenoj biografiji stoji da je politički aktivna od 1997. kada se učlanila u HDZBiH, te da je od 2011. do 2015. bila članica Predsjedništva HDZ-a.

Potez APIK-a

Također, prema navodima iz tužbi, ni druga dva kandidata, koji su zajedno s Gudeljević ocijenjeni kao najbolja tri, nemaju potrebno radno iskustvo iz oblasti konkurencije, što je primarni uslov definiran članom 22. Zakona o konkurenciji. Riječ je o Davoru Saviću i Nineli Salihbašić koji su odlukom Vijeća ministara sa sjednice od 28. decembra 2023. postali novopečeni članovi Konkurencijskog vijeća.

Također. Iz Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za Fokus su potvrdili da su nakon detaljne analize i obrade Tužilaštvu BiH dostavili predstavku koja se odnosi na Konkurencijsko vijeće. U njoj se, navode, ukazuje na navodne nezakonite radnje u vezi sa Odlukom o imenovanju tri člana Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine, koja je donesena na 34. sjednici Vijeća ministara BiH od 28.12.2023. godine.

vijece ministara bih
Foto: Almir Razić/FENA
Vijeće ministara BiH

Prema navodima iz tužbi, neki od kandidata koji su se prijavili na konkurs su doktori ekonomskih odnosno pravnih nauka, koji se bave pravom tržišne konkurencije, zatim naučnim i akademskim radom, a nisu na rang-listi s najboljim kandidatima. Uzimajući sve navedeno u obzir, zaključuje se da je spomenuta komisija koja je utvrđivala rang- listu kandidata očito radila po (političkim) uputama.

Inače, članovi Komisije koja je utvrdila prijedlog rang-liste s najboljim kandidatima bili pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Admir Softić, šefice odsjeka u ovom ministarstvu Marijana Milić i Edita Perić, te dva eksperta Dragan Vojinović i Jasmina Selimović, koja je novoimenovana guvernerka Centralne banke BiH.