Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši predsjednik sad-a

Donald Trump je osuđen, kakva ga kazna očekuje

donald trump
Foto: Pixsell

U teoriji, Trump bi mogao da ode u zatvor, ali Kalt misli da je to malo vjerovatno, jer Trump nije ranije imao krivični dosije. Takođe je moguće da će sudija odložiti bilo kakvu kaznu do žalbe, rekao je Kalt

Sud u Njujorku proglasio je bivšeg predsednika Donalda Trumpa krivim po sve 34 tačke optužbe, za falsifikovanje poslovnih zapisa uoči predsjedničkih izbora 2016. kako bi sakrio isplate zvijezdi filmova za odrasle.

Dvanaest porotnika donijelo je presudu 30. maja, pet mjeseci uoči predsjedničkih izbora u SAD na kojima se očekuje da će se Trump suprotstaviti aktuelnom predsjedniku iz redova Demokratske stranke Joe Bidenu, piše Radio Slobodna Evropa.

Okružno tužilaštvo Menhetna optužilo je Trumpa za 34 krivične prijave, uključujući falsifikovanje 11 faktura, 12 vaučera i 11 čekova da bi prikrio isplatu od 130.000 dolara Stormy Daniels kako bi na taj način kupio njeno ćutanje o njihovom navodnom seksualnom susretu 2006. Trump je u to vrijeme bio oženjen Melanijom Trump.

Danijelsova je pokušala da izađe u javnost o svojoj navodnoj vezi sa Trumpom mjesec dana prije izbora 2016. Tada je, međutim, u Trumpovom timu procijenjeno da bi ta priča mogla da naškodi njegovoj kandidaturi za predsjednika SAD.

Trumpov lični advokat Michael Cohen rekao je sudu da je poslao advokatu Stormy Daniels 130.000 dolara dana prije izbora po Trumpovom nalogu. Trump je na kraju pobijedio na izborima i na čelu SAD ostao od 2017. do 2021. godine.

Šta predstoji?

Sudija će sada morati da izrekne presudu Trumpu. Kazna će zavisiti od nekoliko faktora, uključujući Trumpovu kriminalnu prošlost i koliko je optužnica Trump osuđen, izjavio je Brian Kalt, profesor prava na Državnom univerzitetu u Mičigenu i autor knjige “Constitutional Cliffhangers: Pravni vodič za predsjednike i njihove neprijatelje”.

Kazna može biti od novčane ili uslovne do četiri godine zatvora. Međutim, u slučajevima kada su optuženi zaista osuđeni na zatvorsku kaznu za takav nenasilni zločin, što nije uobičajeno u državi Njujork, obično dobiju godinu dana ili manje.

Trump bi se vjerovatno žalio na svaku osudu i taj proces bi mogao da potraje godinama, rekao je ovaj sagovornik.

Da li bi Trump mogao da ode u zatvor?

U teoriji, Trump bi mogao da ode u zatvor, ali Kalt misli da je to malo vjerovatno, jer Trump nije ranije imao krivični dosije. Takođe je moguće da će sudija odložiti bilo kakvu kaznu do žalbe, rekao je Kalt.

Može li Trump i dalje da se kandiduje za drugi mandat?

Ustav SAD navodi da predsjednik mora biti rođeni državljanin SAD, da ima najmanje 35 godina i da ima prebivalište u Sjedinjenim Državama najmanje 14 godina.

Ne zabranjuje zatvoreniku ili nekome na uslovnoj slobodi da se kandiduje za funkciju ili da postane predsjednik.

Lider Socijalističke partije Eugene Debs kandidovao se za predsjednika 1920. dok je bio iza rešetaka zbog pobune, sakupivši milion glasova.

Bivši predsednik SAD George W. Bush uhapšen je zbog vožnje pod dejstvom alkohola i kažnjen sa 150 dolara skoro četvrt vijeka prije nego što je pobijedio na izborima 2000. godine.

Trump bi mogao da položi predsjedničku zakletvu iz zatvora ili u kućnom pritvoru.

Hoće li presuda naškoditi Trumpovoj kandidaturi?

Trump je iskoristio suđenje da podstakne i ojača svoju bazu, tvrdeći da postoji politička zavjera da bi se blokirao njegov ponovni izbor za predsjednika države. U njegovoj kampanji bilježe skok u donacijama nakon optužnica prošle godine.

Kalt je sumnja da će presuda uticati na mnoge glasače jer većina već ima čvrsto mišljenje o Trumpu.

Ipak, dodao je, na tijesnim izborima gdje se svaki glas računa, ne može se potpuno isključiti uloga sudske odluke.

Novo istraživanje koje su objavili NPR/PBS NevsHour/Marist Poll ispitanici većinom podržavaju Kaltov stav. Prema anketi, 67 odsto anketiranih birača reklo je da osuđujuća presuda neće uticati na to za koga će glasati u novembru.

Sa kojim se još suđenjima Trump suočava?

Trump se suočava sa još tri suđenja: jedno koje se odnosi na navodno pogrešno rukovanje povjerljivim dokumentima, drugo koje se odnosi na nerede na Kapitolu 6. januara 2021. i treće povezano sa navodnim miješanjem u izbore u državi Džordžija.

Predmet povjerljivih dokumenata je odložen na neodređeno vrijeme, dok početak slučaja od 6. januara zavisi od presude Vrhovnog suda. Kalt je rekao da ni jedno ni drugo vjerovatno neće početi prije izbora u novembru 2024.

Dok je slučaj iz Džordžije odmakao, Kalt je rekao da je malo vjerovatno da će sud nastaviti rad tako što će povlačiti Trumpa iz predizborne trke.

“Čini se da je teže zamisliti da suđenje ide dalje, što smo bliže izborima”, rekao je on.

Ako Trump u nekom trenutku bude proglašen krivim u bilo kom od tih slučajeva, njegova osuda u slučaju Njujork će imati uticaja na težinu eventualne nove kazne.

Ako bude izabran, da li bi Trump mogao da samog sebe pomiluje?

U funkciji predsjednika SAD Trump bi imao pravo da pomiluje ljude za savezne zločine, a ne za državne zločine, pa stoga nije mogao sebi da oprosti njujoršku osudu.

Ali Kalt je rekao da nije jasno da li predsjednik uopšte može sebi da pomiluje savezni zločin.

Međutim, ako Trump pobijedi na izborima, njegov državni tužilac bi mogao da odbaci federalne slučajeve protiv njega.