Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

grad sarajevo

Gradsko vijeće još jednu odluku bivšeg gradonačelnika Skake stavilo van snage

gradvijece

Predlagači usvojene Odluke su bili gradski vijećnici Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva i njegovi zamjenici gradski vijećnici Dragan Stevanović i Mirela Džehverović

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je na današnjoj sjednici Odluku o stavljanu van snage Odluke o ustupanju korištenja upravnog prostora objekta DPO na Parlament Federacije BiH, saopćeno je iz Grada Sarajeva.

Predlagači usvojene Odluke su bili gradski vijećnici Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva i njegovi zamjenici gradski vijećnici Dragan Stevanović i Mirela Džehverović.

Usvajanjem ove odluke stavljena je, kako se navodi u saopćenju, van snage štetna Odluka većine ranijeg saziva Gradskog vijeća i gradonačelnika Abdulaha Skake iz 2019. godine kojom je prostor upravne zgrade DPO na Skenderiji i statutarno sjedište Grada bez naknade i refundacije ustupio Parlamentu FBIH i tako ostavio Grad bez statutarnog sjedišta i vrijedne imovine na koju Grad polaže pravo i bez ikakve obaveze Parlamenta FBiH da Gradu refundira višemilionska sredstva uložena u objekat DPO.

– Stavljanjem van snage ove štetne Odluke većina novog saziva Gradskog vijeća je ispunila svoju obavezu da kao gradski vijećnici brinu o imovini i imovinskim interesima Grada, da poštuju Statut Grada na čije poštivanje su i položili zakletvu, a koji definira da je statutarno sjedište Grada u zgradi DPO, ul. Hamdije Kreševljakovica 3. Isto tako, stupanjem na snagu usvojene Odluke započet će faktičko vraćanje preseljenog dijela gradske administracije u svoje statutarno sjedište koja se sada nalazi na tri lokacije, te će tako gradska administracija postati funkcionalna, efikasna i ekonomična. Usvajanjem Odluke u Grad Sarajevo se, isto tako, vraća vladavina prava, obaveza poštivanja Statuta, zakona i domaćinski odnos rukovodstva prema interesima Grada – navodi se u saopćenju.

Grad Sarajevo raspolaže svom potrebnom dokumentacijom da ujedno može da započne i proces uknjižbe prava vlasništva na objektu DPO na Skenderiji čime će Grad Sarajevo, kao glavni grad države Bosne i Hercegovine prvi put nakon rata steći svoje pravo vlasništva na nekretnini, obzirom da je osnivanjem Kantona Sarajevo Grad Sarajevo ostao u cijelosti bez svoje imovine, javnih preduzeća čiji je bio osnivač i vlasnik prije rata kao i nadležnosti.

U nastavku zasjedanja usvojena je Odluka o usvajanju Regulacionog plana „Zabrđe“ sa Odlukom o provođenju Regulacionog plana „Zabrđe“, te Odluka o davanju saglasnosti za donošenje Odluke o preraspodjeli sredstava planiranih u Budžetu Grada Sarajeva za 2021. godinu.

Na današnjoj sjednici usvojen je Izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve.

Gradski vijećnici su primili k znanju Informaciju o realizaciji projekta sanacije, restauracije i kolorističke obnove fasada za 2020. godinu, Informaciju o provođenju Plana djelovanja za mlade grada Sarajeva za period 01.01.2020. – 01.06.2021. godine i Informaciju o realizaciji vijećničkih pitanja i inicijativa za tekuću godinu.