Afera "Respiratori"

Fikret Hodžić u poruci Naseru Oriću: Ja Fadila jednim papirom mogu zakucati

Sarajevo: Nastavljeno suđenje federalnom premijeru Novaliću i drugima zbog nabavke respiratora
16.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Pred Sudom BiH danas je nastavljeno sudjenje federalnom premijeru Fadilu Novalicu i drugima u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Fikret Hodzic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Fadil je u..ao cijelu situaciju i on je najodgovorniji. Ali sve što se je desilo, moralo se desiti. Bog zna zašto je to dobro”, pisao je Asim Sarajlić Fikretu Hodžiću u maju prošle godine

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno izvođenje materijalnih dokaza Tužilaštva BiH u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, a koji se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine, plaćenih prošle godine oko 10,5 miliona KM iz budžeta Federacije BiH.

Na današnjem ročištu nastavljena je prezentacija dokaza iz analize Tužilaštva BiH.

Osim premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica.

Tužilac Džermin Pašić danas je izvodio materijalne dokaze o okolnostima pod kojima je carinjeno 80 respiratora koji su na Aerodrom Sarajevo stigli 25. aprila prošle godine. Pašić tvrdi da su se u tom postupku upotrebljavale različite fakture i profakture u kojima se ne podudaraju podaci dostavljani različitim institucijama u postupku carinjenja.

Tokom izvođenja dokaza Tužilaštva BiH prikazana je komunikacija iz Viber grupe “Gensek”, putem koje su komunicirali Fadil Novalić, premijer FBiH, Edita Kalajdžić, generalna sekretarka Vlade FBiH i nekadašnji šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović,

ŠEFE, ČUJTE SE SA SEBIJOM OKO CIJENE RESPIRATORA

U porukama u toj grupi je pisalo: “Već imamo problem s medijima”, a Ganibegović piše Novaliću:

“Šefe, čujte se sa Sebijom direktno oko cijene respiratora”.

Na to mu Novalić odgovara: “Ništa ne kontam, hajde ovamo”, a Ganibegović mu odgovara: “Eto me”.

Od prepiske u istoj Viber grupi navodi se i poruka Edite Kalajdžić u kojoj stoji:

– Boli Solaka ono da možemo nabavljati opremu bez saglasnosti Vlade FBiH”, a Ganibegović piše:

– Kad možemo Jelku smijeniti, možemo i Mahmuzića opaučiti.

Prikazana je i komunikacija od 28. aprila, dva dana nakon što su respiratori stigli u BiH između Kalajdžić i Ganibegovića u kojoj su dvije poruke od izvjesnog Edvina Kučukovića, za kojeg nije pojašnjeno u kojem je svojstvu slao poruke o respiratorima ACM812 A, a kako je do sada prikazano u dva navrata.

Danas je ponovo prikazana poruka od 3. aprila u kojoj Kučuković piše Hasanu Ganibegoviću:

– Molim Vas proslijedite ovo do premijera. Hoću da mi je savjest čista u ovim teškim vremenima. Čuvajte se respiratora koji su trenutno na stanju, bilo gdje. Nisu odgovarajući za ovakve tretmane. Pacijenti umiru na tim respiratorima jer im dolazi do rupture pluća. Ovakve Vam mogu nabaviti hiljadu komada po cijeni od 9.000 dolara, pisao je Kučuković prije dolaska respiratora u BiH.

Kada su respiratori stigli, Kučuković je, a kako je danas prikazano u sudnici, ponovo poslao istu poruku Ganibegoviću:

– Sjećate se ove poruke. Dobili ste baš te respiratore. Molim vas alarmirajte koga je potrebno. Posao je urađen neprofesionalno, stoji u poruci.

Ganibegović je ove poruke Editi Kalajdžić napisao uz poruku “Da te malo sekiram”.

Tužilac Pašić je prezentirao potom komunikaciju iz Viber grupe “Gensek” nakon što su mediji već objavili ko je uvezao respiratore. Dana 28. aprila, Edita Kalajdžić je u Viber grupi “Gensek” napisala:

– Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problem. Ako je to tačno. A, jeste garant. Je li ovo što Kučuković kaže za ubijanje ljudi?

Hasan Ganibegović odgovara:

– Bahra i šef nabavljali. Ako se i Čahta nije upetljao, a Kalajdžić nastavlja:

– Užas. I ono pismo otišlo. Niko ništa ne pita. Trebamo sve poderati, predlaže Edita Kalajdžić.

NOVALIĆ: MENI JE BEBO ZA DANAS DOSTA

Zatim je prikazana komunikacija u istoj Viber grupi u kojoj Edita Kalajdžić predlaže premijeru Novaliću da se raskine ugovor sa “Srebrenom malinom” o nabavci respiratora.

– Šefe, ovaj ugovor treba raskinuti. Sad sam ga čitala. I tražiti povrat sredstava. Rok za isporuku je bio 15. 04. Treba kazati da ne preuzimaju ništa, pisala je Kalajdžić Novaliću, a on joj odgovara;

– Meni je bebo za danas dosta. Kako ćemo raskinuti kad su pare otišle u Kinu, napisao je Novalić.

Kalajdžić mu na to odgovara:

– Šta nas briga gdje su pare. Nije isporučio robu do 15. aprila.

Novalić potom Kalajdžić pita:

– Šta je glavni razlog raskida ugovora? Rok?, a Kalajdžić mu odgovara potvrdno, uz napomenu da je ugovor koji joj je proslijedio Ganibegović katastrofalan, te da “izgleda da nisu isporučeni ugovoreni respiratori”.

Novalić konstatira da bi raskidom ugovora “još bi se samo gore uvalili”.

Treba podsjetiti da se raskidanje ugovora sa “Srebrenom malinom” nije razmatralo sve dok afera nije razotkrivena i dok nije otvorena istraga o ovoj nabavci.

Tužilac Pašić je kazao i da je dosta poruka u Grupi “Gensek” brisano što je bilo vidljivo i iz predočenih dokaza.

Prikazana je i prepiska za koju se pretpostavlja da se odnosi na ministricu finansija Jelku Milićević za koju je Fadil Novalić napisao:

– Pa ne može ni Jelkica baš baš raditi svakakve nepodopštine, a da ostane “nevina”- napisao je premijer FBiH, a Edita Kalajdžić mu odgovorila:

– I ove odluke je ona predložila, sve je mogla zaustaviti, kao ratu za Energoinvest prošle godine.

U sudnici je prikazana i prepiska iz Viber grupe “Gensek” od 2. maja prošle godine. U jednoj poruci Fadil Novalić osvrće se na gostovanje novinarke Fokusa Semire Degirmendžić u programu Face TV-a.

– Sinoć bila novinarka Degirmendžić koja je počela aferu malina i napravila niz improvizacija da se otvore vrata i da se pobije mnogo toga, Senad zove Fikreta da dođe. Fikret pita treba li jer on smatra da bi trebalo. Treba pitati Dženanu i ako ona kaže DA, da ga onda pripremi. Volio bih da se sekretarka čuje s Dženanom, napisao je Novalić.

Nije pojašnjeno ko je Dženana koja je trebala ili je pripremala Hodžića za TV istup o respiratorima, a špekulira se da je riječ o jednoj novinarki koja je nakon otkrića afere “Respiratori” zaposlena kao savjetnica za medije u Novalićevom uredu.

Tužilac Pašić prikazao je i dokaze o komunikaciji između Asima Sarajlića, zvaničnika SDA i delegate u Domu naroda Parlamenta BiH i Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline”.

Pašić je ovu komunikaciju povezao s prvom porukom koju je Fikret Hodžić uputio Fadilu Novaliću u vezi s nabavkom respiratora, a u kojoj je Hodžić naveo da mu je “Asim rekao da se javi”, te je kazao da to potvrđuje da je upravo riječ o Asimu Sarajliću. Ranije, Sarajlić na upit medija nije htio potvrditi da je on taj Asim iz sporne poruke.

U poruci koju je Asim Sarajlić poslao Fikretu Hodžiću 17. maja prošle godine, kada je istragu o nabavci respiratora već uveliko preuzelo Tužilaštvo BiH piše:

– Fadil je u..o cijelu situaciju i on je najodgovorniji. Ali sve što se je desilo, moralo se desiti. Bog zna zašto je to dobro, napisao je Sarajlić Hodžiću.

– Inače, u ovom predmetu je saslušavan i Sarajlić, a poznato je da on nije htio Tužilaštvu BiH otkriti šifru za otključavanje njegovog telefona zbog čega je platio i novčanu kaznu.

Tužitelj Pašić je pokazao i poruke koje je Fikret Hodžić slao Naseru Oriću 21. maja. Zanimljivo je da u tim porukama Hodžić spominje da ima papir kojim može “zalkucati” Novalića.

– Fadil nas ubi nogama. Pročitaj “Avaz”. Lik nije normalan. Jer ja Fadila jednim papirom mogu zakucati, napisao je Hodžić.

I danas su odbrane optuženih imale niz prigovora na način na koji je tužilac izvodio dokaze, kao i na zakonitost pribavljenih dokaza.

Prigovori su često isticani i prije nego što ih je tužilac Pašić iznio, a što je advokatima optuženih kazala i predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović. Ona je naglasila i da će Sud voditi računa o svim prigovorima advokata i zakonitosti dokaza kada za to dođe vrijeme.

Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za petak, 30. jula, kada će svjedočiti dva svjedoka Tužilaštva BiH.