Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tematska sjednica

Gradsko vijeće Mostara razmatra budućnost odlagališta na Uborku

gradsko vijece mostar (1)

Istaknuo je kako je najrealnije usvajanje petogodišnjeg plana upravljanja odlagalištem

Počela je tematska sjednica Gradskog vijeća Mostara na kojoj vijećnici razmatraju trenutnu situaciju i budućnost regionalnog odlagališta komunalnog otpada Uborak – Buđevci.

Sjednici nazoče predstavnici međunarodne zajednice, nevladine organizacije “Jer nas se tiče”, predstavnici tvrtke Enova koji su izradili plan prilagođavanja deponije Uborak, pomoćnik federalnog ministra za okoliš te direktor JP Deponija.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić u uvodnom izlaganju naglasio je važnost današnje teme, kazavši kako je u prošlosti potrošeno puno vremena te da je odlagalište na Uborku u ovom trenutku vjerojatno najveći problem s kojim se susreće gradska administracija.

– Svi znamo priču oko deponija i što moramo napraviti. Vrlo su nam jasne smjernice u kojem smjeru moramo ići. Drago mi je danas da su s nama ljudi iz struke i da će prezentacije biti takve da će otvoriti nove perspektive i poglede i da ćemo zaključcima napraviti jedan novi smjer kada je u pitanju komunala Mostar – kazao je gradonačelnik.

Istaknuo je kako je najrealnije usvajanje petogodišnjeg plana upravljanja odlagalištem.

Direktor JP “Deponija” Mostar Abdurahman Bećirović upozorio je kako će kapaciteti postojećeg odlagališta biti popunjeni u sljedeća četiri mjeseca te da je jedno od mogućih rješenja izgradnja dodatne ćelije za zbrinjavanje otpada južno i zapadno od postojeće.

On je dodao kako se trenutno zbrinjava sam otpad iz Mostara te da se prihod JP “Deponija” Mostar prepolovio otkad je prekinuto zbrinjavanje komunalnog otpada iz drugih hercegovačkih gradova.

U nastavku sjednice predstavnici tvrtke Enova predstavit će plan prilagođavanja deponije.

Podsjećamo, mještani okolnih naselja i aktivisti godinama traže sanaciju i zatvaranje odlagališta komunalnog otpada na Uborku za koje tvrde da je odavno premašilo predviđeni kapacitet.