Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gradsko vijeće uputilo u raspravu Nacrt budžeta Grada Sarajeva

komsic grad sarajevo

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je, na danas održanoj 34. sjednici, kojom je predsjedavao Suljo Agić, Predsjedavajući Gradskog vijeća, usvojilo Program međunarodne saradnje Grada Sarajeva za 2016. godinu u kojem su sadržani osnovni ciljevi, te plan aktivnosti međunarodne saradnje Grada Sarajeva u narednom periodu.

Gradski vijećnici su, u nastavku sjednice, donijeli Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana „Gradski centar Marijin Dvor“ za lokalitet Kvadrant „B“, a u cilju preispitivanja planiranih rješenja kroz važeći planski dokument. U skladu s utvrđenim smjernicama, između ostalog, očekuje se i novi plan opremanja područja adekvatnom saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom.

Dalje su, gradski vijećnici, razmotrili, ali nisu prihvatili prijedlog Gradonačelnika iz Zahtjeva za preispitivanje zakonitosti Odluke o Registru budžetskih korisnika Grada Sarajeva koju je Gradsko vijeće donijelo, na 32. sjednici, održanoj u decembru 2015. godine, čime su se stekli uslovi da se donesena Odluka objavi u “Službenim novinama Kantona Sarajevo”.

Na današnjoj sjednici, Gradsko vijeće je usvojilo i Izvještaj o preduzetim aktivnostima i toku priprema za održavanje EYOF 2019 za period 01.10.- 31.12.2015. godine. Povodom razmatranja ovog izvještaja, Gradsko vijeće se svojim zaključkom opredijelilo da na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća razmatra i izvještaje organizacionog i izvršnog odbora ove značajne manifestacije, a s ciljem donošenja mjera za poboljšanje rada ovih tijela ubuduće.

Poslije duže rasprave, gradski vijećnici su usvojili zaključke kojima se Nacrt Budžeta Grada Sarajeva za 2016. godinu, u iznosu od 13.797.240,00 KM, zajedno sa Nacrtom Odluke o izvršavanju Budžeta, upućuje u javnu raspravu u trajanju do 22.02.2016. godine.

U javnu raspravu, u trajanju od 30 dana, upućen je i Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o spomenicima od značaja za Grad Sarajevo, te Nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana „Alifakovac – Babića Bašća“ s Nacrtom Odluke o provođenju iste.

Zatim su gradski vijećnici primili k znanju informacije o obilježavanju kulturnih i sportskih događaja od značaja za Grad Sarajevo i četiri gradske općine koje Gradonačelnik planira za tekuću godinu. Primljena je k znanju i Informacija o upisu učenika u srednje škole sa područja Grada Sarajeva u školskoj 2015./2016. godini, te Informacija o uspjehu učenika srednjih škola na području Grada Sarajeva u školskoj 2014./2015. godini, uz zaključke upućene nadležnom ministarstvu, a vezano za zabrinjavajuće visok broj izostanaka učenika s nastave.

Gradsko vijeće je poslije široke rasprave primilo k znanju i Informaciju u vezi sa obavezama po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa u JP “Olimpijski bazen Otoka” d.o.o. Sarajevo.

Na kraju su upućena određena vijećnička pitanja i pokrenute inicijative.

Pod ovom tačkom je i zamjenik Gradonačlenika Abdulah Skaka, u kratkim crtama, usmeno upoznao gradske vijećnike o odustajanju potencijalnog donatora od namjere za izdvajanjem oko 7.000.000,00KM namijenjenih za sufinansiranje obnove „Trebevićke žičare“. Ova usmena informacija je, ustvari, bila uvod u cjelovit pismeni izvještaj o toku realizacije projekta obnove „Trebevićke žičare“, koji će biti predočen Gradskom vijeću za sljedeću 35. sjednicu.