Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

niz odluka

Gradsko vijeće usvojilo Odluku o Danu obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995.

gradsko vijece sarajevo (1)

Na sjednici je usvojena i Odluka o kandidaturi Grada Sarajeva za kreativni grad filma UNESCO-a

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva usvojena je Odluka o Danu obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995.

Tom odlukom utvrđen je 5. april kao Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. kako bi se, na prigodan i dostojanstven način, obilježila najduža opsada jednog glavnog grada u savremenoj historiji ratovanja, te odala počast građanima Sarajeva ubijenim tokom opsade grada.

Gradsko vijeće službenim obavještenjima Mandatno – imunitetske komisije upoznato o prestanku mandata gradskog vijećnika Vedrana Dodika. Također, informacijom Mandatno – imunitetske komisije, Gradsko vijeće je službeno upoznato o dodjeli mandata gradskoj vijećnici Almi Jašarević koja je, davanjem svečane izjave, primila dužnost i stekla prava i obaveze gradske vijećnice.

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o dopunama Odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva.

Usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o odobravanju sredstava Tekuće rezerve za nabavku dva motocikla za potrebe Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo – Prve policijske uprave.

Na sjednici je usvojena i Odluka o kandidaturi Grada Sarajeva za kreativni grad filma UNESCO-a, kojom se daje saglasnost gradonačelniku da preduzme sve aktivnosti u cilju zadovoljavanja uslova aplikacije i podnošenja validne dokumentacije za uspješnu kandidaturu Grada Sarajeva za status grada filma unutar Mreže kreativnih gradova UNESCO-a.

U nastavku zasjedanja je usvojen izvještaj o radu i poslovanju JP “Olimpijski bazen Otoka” d.o.o. Sarajevo za 2018. godinu. Putem izvještaja su gradski vijećnici upoznati o realizaciji različitih edukativnih, sportskih i rekreativnih projekata i programa, te ostalih aktivnosti što je, na kraju godine, rezultiralo pozitivnim poslovanjem. Tako je, između ostalog, nastavljena realizacija sistemske škole plivanja. Napravljen je pomak u 2018. godini, tako da je na ovaj način unaprijeđen sistemski oblik edukacije i kroz njega je u 2018. godini prošlo 3.438 učenika. Komercijalnu školu plivanja u 2018. godni i pored organizovane sistemske škole plivanja pohađao je veliki broj polaznika. Kroz organizaciju nekoliko međunarodnih sportskih takmičenja, preduzeće je u 2018. godini dodatno učinilo napore i u pravcu promocije vodenih sportova.

Usvojen je i izvještaj o provođenju Odluke o uslovima i postupku prihvatanja pokroviteljstva Grada Sarajeva u 2018. godini iz nadležnosti Gradske službe za obrazovanje, kulturu, sport i mlade.

Također je usvojen izvještaj o realizaciji konkursa za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola sa područja Grada Sarajeva u školskoj 2018./2019. godini. Značajno je napomenuti da je Grad Sarajevo, u školskoj 2018./2019. godini, dodijelio 294 stipendije, u ukupnom iznosu od 264.700 KM.

U nastavku sjednice usvojen je Izvještaj o provođenju Odluke o spomenicima od značaja za Grad Sarajevo za 2018. godinu.

Gradski vijećnici su razmotrili Nacrt plana djelovanja za mlade Grada Sarajeva te ga, zaključkom, uputili u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Primljena je k znanju informacija o izgradnji biciklističke staze na potezu Nedžarići – Skenderija putem koje su gradski vijećnici upoznati sa daljim aktivnostima na realizaciji jednog od značajnijih infrastrukturnih saobraćajnih projekata Grada Sarajeva, saopćeno je iz Gradskog vijeća.