BiH

sveobuhvatna analiza

Wigemark uručio Dodiku, Džaferoviću i Komšiću Mišljenje EK

29/05/2019

Još jednom je ponovljena podrška i posvećenost evropskom putu zemlje i nastavku reformskog procesa

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Larsa-Gunnara Wigemarka.

Ambasador Wigemark je uručio članovima Predsjedništva BiH Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH, koje je predstavio komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, u okviru „Paketa proširenja za 2019. godinu“, Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

U Mišljenju je prezentovana sveobuhvatna analiza stanja u zemlji, kao i sve što je dosada urađeno i ono što stoji kao obaveza da se ispuni na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, rečeno je prilikom susreta. Evropska komisija je predstavila mapu puta za provođenje reformi, prije svega u oblasti demokratije, vladavine prava i javne uprave.

Još jednom je ponovljena podrška i posvećenost evropskom putu zemlje i nastavku reformskog procesa.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili ambasadoru Wigemarku na angažmanu i posvećenosti evropskoj perspektivi BiH, te ponovili opredijeljenost za nastavak reformskog puta, kako bi se ispunili svi uslovi za sljedeću etapu na evropskom putu zemlje, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.